måndag 17 maj 2010

Licence To Kill - 1989
Bond och jag är väl inte direkt överens, det är ingen hemlighet. Bästa filmen är Casino Royale och For Your Eyes Only och så denna. Styrkan i denna är den att den känns inte som en Bond utan mer som en regelrätt actionfilm. Hade de hållit Q helt så hade det varit det med. Men nu gäller detta två saker främst. Hajar och birollshårdingar. Först hajarna.

Allas våran favorit Robert Davi har som favoritsyssla här att mata hajar med folk och i detta fallet så är det Bonds polare som råkar ut för det denna gången. Vi får ett par fina hajattacker även om de är korta men och nu kommer det roliga. Vi får en lirare som kallas för Sharky! En annan lirare är med i filmen och som senare kom att vara med i hajfilmen Shark Hunter med Antonio Sabato Jr. är polare med just Sharky, och står framför en miniubåt i filmen som i sin tur heter Shark Hunter 2! Vad är oddsen? Detta är skitkul helt enkelt. Massor av interna hajskämt samt hajreferenser gör bara detta till en fin inledning.

Det andra som är kul här är alla birollshårdingar som dyker upp i alla möjliga scener och roller. Här kommer dem och säg inte att ni inte vet vilka de är för det gör ni. Anthony Zerbe, Wayne Newton! Benicio Del Toro, Anthony Starke, Everett McGill, Don Stroud, Priscilla Barnes, Cary-Hiroyuki Tagawa, Edna Bolkan! Branscombe Richmond och Lars Lundgren.

Det är massor av härliga ansikten i denna man känner igen och det gillar jag. Filmen i sig är hård, oväntat hård och våldsam vilket gör att denna skiljer sig rätt bra från de andra filmerna i serien och det är välkommet. Timothy Dalton verkar dock aldrig direkt trivas i rollen men gör sitt bra. Borta är allt tramsande och finurliga prylar som det ska hållas på med och det som är kvar är en fin actionfilm. Väl värd en titt. Visst ja, vi får en fin scen i en tryckkammare samt en med en kvarn som någon hamnar i och för en gångs skull en Bondskurk värd sitt namn. Davi är utan tvekan den bäste av dem alla för han har så otroligt roligt här vilket märks tydligt och det gör detta till en bra film. Kolla in själva, vet ja!

Inga kommentarer: