fredag 14 maj 2010

Surviving Evil - 2009För att få ut så mycket av denna så är det faktiskt till det bättre om man sett filmen Aswang eller helt enkelt är bekant med den filippinska legenden/myten/sägen Aswang. Nu har jag faktiskt sett filmen med samma namn så därför var det med glädje jag upptäckte vad denna skulle handla om och vilket öde som skulle komma att drabba våra totalt ovetandes deltagare i filmen. En Aswang är nämligen en vampyrliknande varelse som frossar i livmodersvätska direkt från källan som blod från ofödda eller helt enkelt foster går ner med. Vanliga människor går bra med fast det förstnämnda är populärast. En Aswang är även känd för att kunna byta skepnad samt flyga med så nu vet ni ungefär vad som väntar i denna då.

Här får vi följa 6 personer som lägger till vid en liten ö för att filma en överlevnadsserie för tv. Gänget består av ett före detta par där han är kameraman och hon producenten, den nya assistenten som väcker kameramannens intresse, vi får den nya guiden som har bråttom till ön och stjärnan då såklart i tv-serien och den gravida ljudtekniker. Och vad ön har i sitt sköte kan ni säkert själva räkna ut nu.

Som stjärnan i serien ser vi Billy Zane som för övrigt är en härlig typ fast här har han tonat ner sitt sarkastiska spel och mer är snäll av sig! Jag är lika chockad som er, jag svär. Han är nästan kramgod i sin roll. Den andra kändisen i filmen är Natalie Mendoza, Juno från The Descent ju! Hon till och med sjunger en truddelutt i eftertexterna för de som vill höra det.

När det kommer till våld och effekter så är det mesta cgi-befriat även om en sekvens i slutet är just av den sortens effekt. Men den funkar fint och jag blev förvånad över dess påhitt för det var oväntat precis som vissa andra saker i filmen. Kul. Våld får vi och massor av blod som disponeras på ett fint vis allt kryddat med fina effekter. Det är pålningar genom skallen, det svingas med spadar, machetes och spjut för att skvallra lite om det. Aswangerna, ja det är flera sådana här, är inte cgi utan det är stuntmän i dräkter samt masker som gör sitt jobb så gott som indränkta i blod. Visst låter det härligt! Det är det med. Tempot är fint så filmen rinner i väg och vi får gott attacker i alla dess olika former och även en inblick i ett visst näste och bara det är värt pengarna för filmen. En oväntat härlig film får jag säga, helt klart.

3 kommentarer:

mamoulian sa...

Låter som man skulle känna på den här - Aswang är ju en favorit av de udda filmerna från MondoMacabro :-D

Mr_v sa...

Har varit lite nyfiken på den här, men inte vetat riktigt vad jag ska tro Nu vet jag, och en kolla är given! Titeln är dock ruggigt kass...

lizzardking sa...

Denna ska ni verkligen kolla upp och har man inte sett Aswang så bör man ta den med för lite mer kött på benen.