lördag 29 maj 2010

The Final Terror - 1983Jag är svag för denna sortens slasher. Just den sorten där ett gäng mer eller mindre korkade ungdomar rantar runt i en skog och försöker undvika bli dräpta av någon mördare. Så i detta fallet så är postern totalt missvisande för den ger ett intryck av en helt annan film vilket säkerligen vilseleder någon stackare. Men inte mig!

Vi har den typiska gruppen kåta ungdomar som har antingen fitta/kuk och marijuana i skallen och ledarna som utövar allt de drömmer om. Vi har den lite speciella killen som alla kör med och vi har platsen för skådespelet som här är en enorm och magnifik skog vilken de alla ska tillbringa tid i. Och med en kombination av allt detta så får vi en väldigt bra film som tyvärr dras ner av två olika saker. Den första är att den är klippt. Enligt IMDB så ska det vara 27 sekunder men det undrar jag om det stämmer för det känns som det är mer som fattas och det andra är det att det inte finns någon bra utgåva på filmen. För den jag såg var som sagt klippt, fullscreen, rätt risig samt från en videokälla så ett Blu-ray släpp vore allt välkommen.

Andrew Davis som gav oss Above The Law, Under Siege och The Fugitive är bakom denna och i rollerna ser vi Darryl Hannah, Rachel Ward, Mark Metcalf och Joe Pantoliano. Davis får här till en skön stämning som passar fint in med de enorma miljöer och träd som är bakgrund här för diverse excesser som förekommer i filmen. Musiken gör sitt med men det som tillsammans med miljön gör denna till en av de bättre slasherfilmerna är den coola mördaren. Visst, nu är detta inte en Rituals eller Just Before Dawn men väl på plats efter dem på min lista över bra slashers.

Varför jag är så såld på den här sortens slasher vet jag inte men miljön erbjuder något annat än de vanliga miljöerna som studentboende, skolor, lägerliv och allt vad det nu må vara för det är något speciellt med skogen. Så är det bara. Lukten, upplevelsen att vara i en och själva tanken på att det kan ligga någon jäkel bakom närmsta ormbunke och lurpassa på en. Det är en del av min fascination  för denna typ och säkert något man är ensam om men det bjuder jag på. En bra film är en bra film och skulle den sedan utspela sig i en skog så är det bara ännu bättre.

2 kommentarer:

khenrikm sa...

Klart du inte är ensam. Jag får heller aldrig nog av dumma ungdomar som tas av daga av en nedrig mördare.

Det är såklart kul med variation av miljön också men jag har inte tröttnat på lägerliv, skolor och det där ännu. Helt enkelt ett bra koncept!

lizzardking sa...

Jag sätter skogen först för det är inget som slår tät vegetation och full måne. Det kommer inte en 40 watts lampa på ett skithus på ett sjukhus inte i närheten av!