tisdag 11 maj 2010

Zombies: The Beginning - 2007



Bruno´s sista film och här får man verkligen säga att han gick ut med flaggan i topp. Visst är detta Aliens i en lågbudgetversion från Mattei men det ökar bara på filmens underhållningsvärde här för om denna filmen är något förutom skön så är det underhållande! Yvette Yzon från The Jail - A Women´s Hell är tillbaka i Sigourney Weavers paradroll som den enda överlevande efter ett zombieöverfall på en ö och nu åker hon tillbaka till platsen med ett gäng stenhårda elitsoldater därav flera av dem var med i ovannämnda film tillsammans med fröken Yzon. Ja, ni ser själva. Till och med dialogen är tagen därifrån samma som vissa gester och hela scener. Cameron hade stämt skiten ur Mattei om han inte varit nedsövd med Avatar så vi exploitationsälskare kan fortsätta fröjda oss med denna härliga film.

När man väl slutat ha kungligt roligt åt dess grymma stöld av scener och dialog så finner man sig snart till rätta och inväntar slutet för att se Mattei ska ha modet att kasta in en zombiedrottning i slutet eller ej? Om vi får det eller ej avslutar jag inte men slutet är grymt här minst sagt. Vi får zombiebarn iofs inget nytt för det har vi sett för men inte som dessa. De här har svarta ögon med konhuvuden samt är genitallösa! De ser mer ut som Coneheads fast i zombietillstånd med tänder tagna från Lamberto Bava´s Demons och dessa underliga skrev. Det är bara att erkänna, man kan inte sluta stirra på dess närvaro, så är det bara.

Våldet är fint och här får vi zombies da Fulci style dvs klädda i blodiga trasor och hasandes sig framåt planlöst med inget i tankarna förutom nästa stycke kött. Ungefär som en firmafest på krogen... Om man ska klaga på något så är det det att fröken Yzon inte är lika framträdande denna gången förutom i de sista 20 minuterna, inte som hon var i The Jail... där till och med flashade hon ju! Fast det gör inget för hon är trevlig att se på oavsett klädval.

Nu är det inte bara att rippa en känd film och byta ut dess protagonister mot zombier och hoppas att folk gillar det för det är inte så enkelt. Det krävs bra effekter och framför allt en trivsam atmosfär vilket de får till här på alla punkter. Effekterna är latex varvat med proteser samt massor av squibs och blod och givetvis head shots i närbild, massor av dem med vill man ha och det får vi med för Mattei kan sin sak. Fast en sak stör mig att vi inte får se mer av och det är det monster som huserar utanför och som vi bara får småglimtar av och slafsigt mord. Det hade jag velat se mer av för det känns som det hade höjt upplevelsen ännu mer.

Nu var det ett tag sedan det sög i min tarm efter italiensk exploitation men det har Mattei med denna och den andra filmen ni vet sett till att ändra på för är hans sista filmer så underhållande som dessa två varit så ska de ses med i rappet och de som står på tur är Island of the Living Dead och hans spaghettiwestern Scalps.För detta var verkligen en underhållande film som visade att gamla uvar fortfarande kan, vill och orkar så länge gnistan är intakt. Så vill ni se en hederligt grisig zombiefilm med bra tryck, oorginell handling och läckert våld så leta inte längre för det är denna ni kommer att vilja se. Rekommenderas!

Inga kommentarer: