tisdag 4 maj 2010

Sexmission - 1984



Vad vi har här är något så oväntat som en polsk sci-fi-film med erotiska övertoner och en stor del satir och humor. Dialogen är rapp och fyndig och det polska språket visade sig inte vara det läte jag först förväntat mig det skulle vara utan det funkade fint. Till skillnad från thailändska som verkligen kan gå under huden på en och spränga hörseltrummor på löpande band. Storyn är snarlik de vi sett i Hell Comes to Frogtown och Idiocrazy men ska vi vara ärliga så har snarare de tagit sitt härifrån.

Den går nämligen ut på att två virila karlar går med på att frysas ner i tre år för något slags experiment som endast tidigare utförts på en schimpans men ställd mot karlarna så är apan väsentligt klipskare. Men något går fel och grabbarna vaknar upp 53 år senare när jorden är utplånad i kärnvapenkrig och endast kvinnosläktet har överlevt och börjat fortplanta sig på egen hand. Så nu är plötsligt de här två karlarna högvilt och aktuella för att omvandlas till kvinnor för nu i denna tidsålder är mannen fienden och således ska omvandlas till kvinna för att finna sin plats i samhället. Men de två karlarna är inte som andra karlar utan de ger sig fan på att de ska ta sig därifrån så beväpnad med pussar och manlig karisma stormar de fram i underjorden mot den förstörda ytan och friheten så endast för en timme.

Budgeten är låg för att vara Hollywood men med polsk valuta för tiden så måste den har kostat en förmögenhet. Fast det ökar bara på charmen när man ser deras nödlösningar som använts och just i kostymeringen är det tydligt. Damerna är det mesta lättklädda vilket inte är till någon nackdel och de två karlarna visar gärna upp sig med fast när kameran kommer till skrevet så bytas det vinkel men inte på damerna. Humorn är ibland snarlik den i en Åsa-Nisse med drattande på ändan och fötterna i en spann och har man inget problem med dem filmerna så kommer man att älska denna.

Det jag fann till det negativa här var längden. Två timmar är i det mastigaste laget då det blir för mycket spring i korridorer och liknande. Andra kanske inte hänger upp sig på det men det drog ner lite av det för mig för mitt intresse började falna halvvägs in. Men tack vare detta var en polsk film så fortsatte jag för har de gjort den så är det minsta jag kan göra att se klart den. För det är inte varje dag jag ser film därifrån men detta var överlag helt okej film som säkert funkar bättre andra gången man ser den för då vet man vad som väntar en.

2 kommentarer:

Trash is king! sa...

Har inte sett denna sen jag var liten, men minns den som jävligt kul. En riktig polsk kultklassiker! Måste se om den snart för att skaffa mig en updated uppfattning

Weekend Video sa...

Finns på region 1-släpp här annars:
http://www.axelmusic.com/productDetails/644527453095

Lite dyr kanske men det är smällar man får ta ;)