lördag 2 april 2011

Cell 211 - 2009Spansk film var det allt för länge sedan det skrevs om här så därför är det med stort nöje dessa slitna ord printas ner.För vad vi har är något så spännande som en fängelsefilm komplett med upplopp och hela kittet. Handlingen är den att en ung och entusiastisk blivande vakt, med gravid fru hemma, åker till sitt nya jobb en dag tidigare än vad som är bestämt. Anledningen? Bara det att bekanta sig med omgivningarna, rutinerna och kollegorna innan allvaret börjar. Men oturen är framme och upplopp startar varav Juan (Alberto Ammann) finner sig skadad i en cell bara för att vakna upp och bli tvungen att ta på sig roll som nyinkommen fånge för att kunna komma levande ur det hela. Vad Juan inte däremot är beredd på är att bli inblandad i det hela sida vid sida med upploppets ledare Malamadre (Luis Tosar).

Alla har vi sett fängelsefilmer någon gång och den här tar inga direkt nya vägar i sin skildring av vad som sker bakom murarna under stundande upplopp. Vad som skiljer Cell 211 från andra är det att vi får inga direkta scener med sexuellt våld eller våldsamma scener där fångarna slår ihjäl varandra över att någon snott någon annans tandkräm. Utan här är det mer fångarna mot ledningen i kamp mot bättre levnadsförhållande. Krav ställs och hårda ord yttras. Man kan säga det är mer en realistisk skildring av vad som kan ske i ett sådant här läge. Men så kan det gå åt andra hållet med med massor av sexuellt våld och allmänt busliv.

Att spansk film är världsbäst har bekräftats här flertalet gånger och Cell 211 gör inget för att svika de förväntningarna jag har i och med det är en spansk film. De har en tendens att blåsa tiden i väg samt få en att känna sig delaktig i filmen. Känslorna går upp och ner allt eftersom lägena ändras i filmen och det är inte alltid som det går som man kan tro för vändningarna är flera och det är en av filmens många styrkor. En annan styrka är Luis Tosar som senast förekom här i Michael Mann´s suveräna Miami Vice. Där spelade Tosar knarkkungen Montoya med fruktansvärd övertygelse så därför var det extra kul för mig att se han var med i den här filmen.

Tosar och Ammann är suveräna i sina roller men det är Tosar som tar hem spelet i min bok men egentligen spelar det ingen roll för de båda gör sitt för att öka på filmens intensiva spel och känsla. Inte bara för det är en spansk film utan för det är inte så jäkla ofta som det kommer en bra fängelsefilm eller en fängelsefilm överhuvudtaget. Senast var Werewolf In A Woman´s Prison. Nu förstår ni säkert skillnaderna mellan filmerna men lik förbannat är de båda grymt underhållande oavsett vilket humör man är på eller vilken sorts fängelsefilm man nu är inne på för stunden. Bara för att cementera detta så kan jag passa på att berätta att det är en amerikansk remake på gång med. Med lite otur så får vi se John Travolta i Luis Tosar´s roll och Jake Gyllanhaal i Alberto Ammann´s roll. Rekommenderas det allra varmaste åt alla.

3 kommentarer:

khenrikm sa...

Förra lördagen blev man minsann bjuden på mat hemma hos en kvinna! Efteråt vankades det film och minsann om det inte var denna romantiska pärla som sågs! Nej, romantisk var den inte men definitivt sevärd.
Min enda fråga: vad var folket utanför grinden så arga över?

khenrikm sa...

Jo förresten: är det trovärdigt att fängelsets okrönte ledare fullständigt tyr sig till en nykomling sådär? Inte för att jag varit i fängelse men det kändes konstigt.

lizzardking sa...

Gratis till den fria maten och filmen du bjöds på där. Anledningen till de arga personerna utanför grindarna var väl den att de ville veta vem/vilka som blivit skadade under upploppen och inte fick veta det så därför tog de väl saken lite överilat i egna händer.

Att sedan ledaren tar nykomlingen till sig är om jag inte minns fel är för att kunna ha koll på honom under tiden som de andra ska kolla upp honom. Eller så var det något annat som lockande. Kanske en gratis middag och en film?