söndag 6 juni 2010

The Devastator - 1985




Yes, där satt den! The Devastator eller som den hette på svensk hyrvideo, The Destroyers, släppt på Juno Media om jag inte minns för jävla illa. Är precis lika bra om inte bättre än jag mindes den. Pluset här är att den är oklippt till skillnad från det svenska släppet. För vad vi serveras av mister Cirio H. Santiago är massor av action från början till slut i samma miljöer som hans Final Mission. Samma område som byggnader och inledningsscenen i denna där Rick Hill från Deathstalker ligger och drömmer är även den tagen från Final Mission. Hill drömmer alltså om stormningen av lägret bara det att vi får inte se Richard Young sprätta runt med sin bössa. Santiago är för härlig helt enkelt.

Storyn denna gången är den att Rick Hill får veta att en gammal polare från `Nam kört av vägen och dött i en olycka i en liten håla men varken han eller änkan tror på förklaringen så han åker dit. Snart nog är han på plats och redan ovän med sheriffen, Kaz Garas som även gjorde samma roll i Final Mission. Snart nog upptäcker Hill att marijuanaodlare tagit över dalen och gör som det passar dem helt enkelt. Sheriffen är köpt och i deras ledband så de har fritt blås på orten. Men Hill ger sig inte så han lägger näsan i blöt och snart nog så utsätts han för mordförsök, hot, kanske inte i den ordningen men det händer. Efter en olycka där han antas vara död så återvänder han hem, samlar in polarna från `Nam och tillsammans åker de tillbaka för att visa vart skåpet ska stå. Ordentligt med denna gången!

Santiago öser på med personer och statister så vi får en fin bodycount och även gamle Nick Nicholson är med på ett hörn som skurk. Dock har han ingen credits i filmen. Hill sköter sig fint som den gamle veteranen och jag gillar honom rejält här. Fåordig möjligtvis men full slagkraftig och en pärla med en rejäl bössa i näven. Jack S. Berg som spelade Moose i Final Mission är Ox i denna, ni ser själva, är avsevärt roligare här än i Final Mission och gör en skön roll eller så är det bara jag som är nostalgisk för han var min favorit på vhs-tiden. Det är massor av action och sista halvan bjuder inte bara på explosioner, booby traps, brinnande ganja. Den bjuder på mängder av det!

Ska man klaga på något så är det det att editeringen inte är den bästa fast det brukar det vara lite si och så med i Santiagos rullar. Men här bjuder det upp till lite underliga scener i filmen, det blir nästan så man tror det är klippt av någon underlig anledningen vilket det inte är. Överlever man det och bara slappnar av så får man en fin actionrökare med en skön ramhandling vilken är grymt uppskattad på denna bloggen. Nämligen den att gamla vietnamveteraner kallas in för att rensa upp. Tummarna upp för den bästa Santiago jag sett för detta var ett kärt återseende och en härlig film!

Inga kommentarer: