måndag 7 juni 2010

Naked Vengeance - 1985



Carla är ute på stan med gubben sin för att fira bröllopsdagen när maken plötsligt bestämmer sig för att avbryta ett våldtäktsförsök. Våldtäktsmannen mördar då maken på ren kiv och hotar Carla men snuten dyker upp så han kommer undan. Efter begravningen så åker Carla ut till sitt föräldrahem för att vila upp sig men hon hinner inte längre än till den lokala macken innan antastandet börjar av de lokala lirarna. Kvinnorna i byn ser ner på henne för hon kom där ifrån och lyckades göra sig en liten karriär och männen vill lära henne känna henne intimt. Så kommer den kvällen när karlarna samlar mod och ger sig upp för att lära känna henne vilket gruppvåldtäkt verkar vara ett bra sätt att göra det på. Carla gängvåldtas och när hennes föräldrar kommer in i övergreppet så mördas de och Carla lämnas i tron att hon med är död. Men Carla är seg och hamnar på sjukhus där hon låtsas vara katatonisk för att i lugn och ro springa ut för att inkräva sin hämnd. Men allt är inte så lätt och snart så samlas de skyldiga för att få ihop ett uppdåd med frivilliga för att hjälpa polisen stoppa denna kvinna som de våldtagit och slagit ihjäl föräldrarna för! Snart nog är jakten på Carla i gång.

Ska man vara ärlig så är detta en ripoff på I Spit On Your Grave bara det att det är Cirio H. Santiago bakom denna och han har kryddat upp hämnden ett par pinnhål från originalet. Själva våldtäkten här är rätt jobbig och man får en viss besk smak i munnen under den och även om den är kort så känns den. Vad som kan däremot dämpa eller öka den, allt är upp till tittaren, är det att det är samma ansikten som varit med i de senaste Santiago´s filmer som skrivits om här. Nick Nicholson är med som Sparky och han deltar i det hela, precis som Kaz Garas. Båda var med i The Devastator som det skrevs om senast i går. Kollar ni upp denna på IMDB så lär ni hitta inlägg från både Nick som Phil Morrell som spelade våldtäktsmannen i början av filmen som Don Gordon Bell som även han var en av de som förgriper sig på Carla i hemmet. Intressant att få läsa deras inlägg även om Nick´s är det kortaste och Bell´s det intressantaste. Ett tips som bör kollas upp!

I rollen som Carla ser vi Deborah Tranelli som även sjunger en förvånansvärt bra låt i filmen, helt i stil med den från Final Mission, och hon inte bara ser bra ut hon agerar bra med. Framför allt funkar hon fint i hämndscenerna för de är allt utom trevliga. Kastreringsscenen förekommer givetvis bara det att den är avsevärt utökad här och kanske inte lika brutal men fullt fungerande. Det övriga våldet är hårt med några rejäla squibs och ett oväntat skallskott. Vi får även en blodig uppgörelse i en slaktarbutik med allt från sågar till krokar till knivar som hagelgevär. Det tråkiga är det att editering i vissa scener med våld är av det underliga slaget även i denna så det är inte utan att man tror det är klippt men det är det inte. Det är bara klantigt editerat om det sen i sin tur beror den som gjort eller det är för att dölja taskiga effekter det vet inte jag.

Hur som helst så är det en Santiago så fans av honom vet ungefär vad som väntar i denna bara det att det tas ett par steg längre. Det är förvånansvärt bra spelat av samtliga inblandade och det enda att klaga på är editeringen. Överlag en bra film som kanske ger ett mer actionbetonat drag till en rape & revenge-film än man hade väntat sig. Om denna är bättre än sitt original vill jag inte uttala mig om ännu därför att jag vill se om den först och på så vis jämföra då. Ställd mot Death Weekend så är det däremot inget snack om saken. Naked Vengeance krossar det misslyckandet totalt!

2 kommentarer:

khenrikm sa...

Är det rentav så att revenge-delen i denna är lite större än rape-delen? För det är ju nåt jag efterlyser...

Weekend Video sa...

Hämnddelen drar ut på halva filmen här blandat med annat och själva övergreppet är klart på knappa tio minuter. Så svaret får bli "ja" där på din fråga.