måndag 21 juni 2010

La Horde - 2009



Äntligen är den sedd. En av de mest emotsedda filmerna för mig och eftersom den är fransk så sviker den inte det minsta heller. Tvärtom. Detta är en fartfylld resa med grym zombie-count och massor av döda kroppar som mejas ner och dör än en gång på nytt. Handlingen är den att ett gäng snutar ska ta sig i ett hyreshus för att där ta hämnd för en fallen kollega/vän men det går inte som de tänkt sig och vips så är det dem som sitter i smeten. För att öka på känslan av otillräcklighet så är staden och världen utanför plötsligt offer för en zombie epidemi och precis allt har gått åt helvete. Så nu gäller det att slicka sina sår, ladda om vapnen, göra tidigare fiender till allierade samt att lära sig rekordsnabbt att enda sättet att stoppa en zombie är att skjuta den i skallen. För vart tar man vägen i ett hyreshus utan hiss där så gott som varenda våning fullkomligt sprudlar av odöda med en smak för människa?

Tempot är snabbt, nästan för snabbt ibland så det känns som man missar om man råkar blinka i vissa scener. Blodigt värre är det och det är inte många väggar eller golv i filmen som inte flyter i det röda guldet. Effekterna pendlar mellan hederlig latex till cgi, både bra som mindre bra om man är kräsen vill säga, där höjdpunkten är zombiernas sminkning. Den är jäkligt bra och för de som går i gång på squibs så är det gott om dem med i denna.

Aktörerna här är nya för mig så de går vi inte in på men de gör sitt med bravur och det är inte speciellt svår att finna sina favoriter bland karaktärerna oavsett sida de står på. För de som sett trailern minns säkert scenen i slutet på den och det är precis vad vi får i filmen med. Bara längre och avsevärt värre. Scenen är en kille som står på ett biltak omringad ofantliga mängder zombies, beväpnad med två pistoler och en machete. Så när kulorna är slut så går han över till manuellt våld och även om resultatet blir som väntat så är det en härlig scen. Precis som den när vi får lära oss vad som egentligen är hardcore. Ni lär märka vad det är när ni kommer att se filmen.

Om man vill vara tänka lite snävt så kan man säga detta är [REC] på nytt bara utan kamera och med ett omöjligt högre tempo. Nu är denna mer actionbetonad än just den filmen fast det gör bara att man vill se [REC] än en gång. La Horde däremot kommer jag att se många gånger till för trots ett lite vagt slut som antingen lider av brist på en riktig avslutning eller bara bäddar för en uppföljare så är det en fartfylld zombiefilm som är för jävla härlig och precis så cool och skön som jag väntade mig.

3 kommentarer:

mamoulian sa...

Får kanske försöka mej på den då... Har fått en litet negativt brejk för franskt nu - Vertige och Humains var ju inga höjdare, men även de grodspråkiga ska väl kunna få en chans tillbaka ;-)

khenrikm sa...

Du är säker på att det är en film och inte din första dag på jobbet?

Weekend Video sa...

M-baby:
Kan du genomlida andra zombie-filmer av mer tvivelaktig kvalité så kan du gott offra 93 minuter på denna !

khenrikm:
Nu blev jag osäker!