torsdag 3 juni 2010

Pretty Baby - 1978



Louise Malle´s kontroversiella film om barnprostitution var kontroversiell när den kom och säkerligen på vissa håll i dag när media hittar pedofiler i var och varannan buske. Fast ska vi vara ärliga så väcker men mer kritiska utrop genom att hylla Kevin Costner´s The Postman än man gör genom att visa denna filmen. Visst kan det bli lite motigt om man låter sig beröras av de nakna bilderna av en 12-åring Brooke Shields men det går att spola fram, pausa med om man nu är intresserad av sådant och det går att skita i att se filmen med. Själv hade jag inte sett den men den sågs just för dess kontroversiella ämne samt att horor på film alltid är sevärda.

Här får vi följa livet på en laglig bordell i New Orleans 1917 och där lever Violet (Shields) med sin horande mamma (Susan Sarandon). Själv tar Violet inga torskar då hon är oskuld men kör ibland tagteam med morsan då hon utför avsugningar men inget mer. Men tiden kommer när oskulden säljes och den går på auktion. Samtidigt så frekvent besöks bordellen av en ung fotograf (Keith Carradine)som dras till den unga Violet som gärna fotograferar damerna. Violet i sin tur gör sitt för att snärja den unge karlen som sakta men säkert dras till henne men slutet närmar sig för den lagliga verksamheten och mamma gifter sig med en kund så vad gör man 12 år gammal i New Orleans och har snart en vuxen älskare? Jo, man flyttar in hos honom.

Nu kanske detta låter mer färggrant än vad det är men vi får inte se något som kan höja på ögonbrynen förutom en ung Brooke Shields. Själv är det inget som tilltalar mig med en naken 12-åring så det var lite smått obekvämt men i övrigt så var det en okej film. Som jag skrev inget som är någon direkt kontrovers idag såvida inte någon nystartad förening eller i värsta en fall en grupp på Facebook som kanske läser detta och ska starta korståg mot Weekend Video som skriver om sådan här smörja. Risken finns. Man vet aldrig.

Filmen är snyggt gjord, dess tempo flyter på och det viktigaste av allt är det att intresset mitt hölls kvar under filmens gång. Lika förvånande var det att slutet var inget man direkt kunde lista ut under filmens fem första minuter vilket är otroligt lätt att göra med dagens filmutbud. Det är en anledning att se filmen bara det men även dess innehåll är en annan sådan. För det görs inte film som detta längre och det kommer det aldrig att göra i heller, speciellt inte nu när Mattei lämnat in tofflorna. Men nu är detta till skillnad från den herrns filmer ingen exploitation utan mer en tidsenlig skildring av det livet som var då.

2 kommentarer:

khenrikm sa...

Ja, jag gillar den i alla fall, och det har inte med en naken 12-åring att göra.

Jag tycker det är bra att den inte blir FÖR kontroversiell, eftersom alla bara hade hängt upp sig på det då. I stället kan man fokusera på historien, som är engagerande och intressant.

Och som sagt, slutet är oväntat men inte på något chockartat sätt - det känns bara naturligt och lite positivt.

Men nu har jag inga fler filmer om barnprostitution du kan låna...

PS - jag gillar dock miljöerna. De har verkligen fått till fotot!

Weekend Video sa...

Klart du inte ser filmen för den sakens skull för vad ska en stor karl som dig med en tösabit på 12 och göra? Du ska ha en härlig kvinna som Mariangela Giordano och leka med ;)

Fotot var snyggt som fan men så var det ju också Sven Nykvist bakom det. Så tack för lånet för det var en bra film.