söndag 6 juni 2010

The Annihilators - 1985



En gammal Vietnamveteran blir mördad av gängmedlemmar i sin butik samtidigt som en kund blir halvt skändad och dödad hon med. Eftersom polisen är maktlös och ingen annan gör något så rings hans gamla trupp från Vietnam in och nu ska det rensas upp bland dräggen och på gatorna. Snart nog är medborgarna upptränade i självförsvar och kriget kan börja!

Känns det igen? Så in i helvete för detta är gjort för i otaliga filmen men detta var en ny bekantskap för mig åtminstone. Visst är det inget nytt eller banbrytande alls men filmen var skön och framför allt oväntat välgjord. Gänget här visade sig bestå av vita och svarta medelålders män och inte som det annars är bara svarta eller latinos. Det var kul för det skänker en liten känsla av originalitet år filmen när det plötsligt är skäggiga lönnfeta karlar med skägg och tajta jeans som ska antasta en kvinna i en mataffär. Samt det ser roligare ut när de blir skjutna eller som här fastklämda under bil med benen.

Actionen kanske inte är lika kraftig eller våldsam som postern gärna ger sken av så tona ner förväntningarna på den fronten. Istället är det helt vanliga medelålders karlar här med där iofs en av dem har polismustasch som tröst. Ingen röker dock pipa. Filmen inleder även på sann klassisk manér med en tur i Vietnam där vi får stifta bekantskap med gruppen och dess färdigheter. En sak som är kul där är att se en vietnames med tropikhatt när det är tydligt allt är filmat i en skog i USA. Men det ökar på filmens kulturella värde åtminstone för oss som uppskattar denna genre.

Så vem kan denna filmen tilltala? Inte dem som njuter av Karate Kid eller sådant, ej heller de som förväntar sig en  ny Wallander. Däremot de som gillar Death Wish 3 och vigilante-filmer kan finna något att söka sig till här eller helt enkelt de som precis som mig gillar filmer där gamla Vietnamveteraner kallas in för att rensa upp i träsket bör kolla upp den.

6 kommentarer:

khenrikm sa...

Karate Kid är faktiskt en helt ok film! Men vigilante-filmer är det inget fel på. Så för oss som aldrig ens sett Wallander och inte heller skulle komma på tanken att göra det, så är kanske detta ett alternativ?

Weekend Video sa...

Jag är mållös... men varför blir jag förvånad egentligen efter ett visst uttalande om en Heather Graham-film ;D

Klart du ska ge denna en chans om den genren uppskattas, du kan inte mer offra 90 minuter en gång till :)

khenrikm sa...

Det var 1.27 !! Jag minns varje sekund eftersom de kändes så långa... ;D

Weekend Video sa...

Stryk borde delas ut för din totala okunskap i komik! ;)

khenrikm sa...

Ja ett kok stryk hade nog varit roligare än den där 'komedin' i alla fall :D

Weekend Video sa...

Nu ska du bara vara snäll!