måndag 28 juni 2010

An Unfinished Life - 2005



Lasse Hallström är våran svenska feel-good-filmare som härjar för fullt i USA med sina småmysiga filmer som egentligen inte kräver så mycket av tittaren. Själv är jag ingen större favorit av The Cider House Rules eller Chocolat vilken jag inte ens sett. Däremot gillar jag denna precis som hans The Shipping News. Det är iofs en lite mörkare film än denna kan man säga men det beror mest på att Kevin Spacey´s karaktär är så hunsad i den filmen. Den här är lite lättsammare fast det kvittar för man ser dem för man vill ha det mysigt en stund med lite avslappnad stämning, fina miljöer, starka och bra skådespelare och lite allvar inkastat i mitten. Inte för allvarligt men lite för att skapa lite spänning.

Storyn här är den att Jean (Jennifer Lopez) flyr med sin dotter från sin misshandlande pojkvän till sin före detta svärfar Einar (Robert Redford). Svärfar bor ute på vischan med sin kamrat Mitch (Morgan Freeman) som blivit skadad ett år tidigare av en björn som fortsätter att härja runt deras farm. Men allt är inte på topp för Einar håller Jean ansvarig för den olycka som kostade hans son livet så det blir inget mottagande med öppna armar direkt och kastar man sedan in en påträngande nallebjörn, ett återkommande våldsamt ex och en snygg sheriff, allt detta i ett fint landskap (Kanada) så har man denna filmen.

Som sagt, det är inget nytt och det har gjorts förr otaliga gånger men denna funkar inte bara för att Lopez är rätt fin utan för att Redford och Freeman funkar fint tillsammans. Låter man sedan Bart The Bear stå för björninslagen så är det väl spenderade 104 minuter man får framför burken. Kanske inget som kommer att gå till världshistorien som något mästerverk men det är kul att se Redford spöa upp snorungar med full vigör för det är ju en härlig lirare. Så pass så det kanske är dags att se om Three Days of the Condor? Hur som helst. en bra film som funkar fint när man bara vill se en må-bra film.

Inga kommentarer: