tisdag 6 oktober 2009

Fort Apache, The Bronx - 1981


Var finner man en fin snutfilm när man behöver en? Jo, på Weekend Video - ditt fönster mot verkligheten. Här kommer de fina filmerna fram och skiten motas vid dörren. Och just detta är en sådan fin film som bara måste lyftas fram och hyllas.

Paul Newman spelar en trött snut som bara super, gör sitt jobb och skiter i resten. Men livet ställs på sin spets när han träffar en ung sköterska som går på heroin och han själv blir vittne till hur två kolleger dödar en oskyldig kille bara på ren kiv. Samvetet ställer hårt mot hårt och frågan är vad som vinner. Det eller lojaliteten mot hans partner?

Det är grått, bittert och allmänt förtvivlat men ändå så går det att finna ljusglimtar i all förödelse här och ska sanningen fram så förvånar det mig inte om det faktiskt ser ut så här i The Bronx som filmen visar. Kanske inte just nu men för inte för länge sedan så var detta säkert ingen fel redovisning av läget. Paul Newman är bra som alltid och Ken Wahl passar fint som hans unge kollega. Danny Aiello är påstridig som alltid och allas våran Pam Grier är het som vanligt. Till och med när hennes hora här röjer loss med rakbladet så är hon det. Makalös kvinna det, minst sagt.

Ingen film som man hör så mycket om och av i dag så det är på tiden den lyfts fram igen och tillsammans med Slap Shot är denna Newmans bästa filmer i min mening. Karlen är i fin form här och tar inte skit från eller av någon. Precis som det ska vara. En jäkligt bra film med en otroligt snygg poster som hade suttit snyggt på min vägg så denna kan inget annat än rekommenderas varmt så gå och se!

Inga kommentarer: