torsdag 8 oktober 2009

The Oblong Box - 1969



Ännu en Poe-filmatisering av AIP, American International Pictures, och inte nog med att vi får Price i fin form, vi får även Christopher Lee i samma rulle. Men bäst lär det bli i Scream And Scream Again där vi inte bara får Price och Lee utan även hans höghet Peter Cushing i samma film! Prata om lycka!

Price och hans bror är plantageägare i Afrika men finner sig snart hemma på hemmaplan igen när brodern blir utsatt för de lokala förmågornas vrede och vanäras med ett avskyvärt ansikte. Hemma så får han bo ensam i ett vindsrum där han tillbringar all sin tid fastkedjad när han inte stryper sina gäster. Men till sist så rinner bägaren över på Price och brodern drogas och begravs i tron att han är död. Men säg den lycka som varar och när den lokala läkaren, Lee såklart, som sysslar med gravskändningar och använder liken i experiment, får tag i hans kista så öppnar han inte bara locket för den begravde brodern utan även en gruvlig hämnd som drabbar alla.

Av de Poe-filmatiseringar jag sett är denna den som känns mest brittisk i sin stämning som ton och det är inte att man kunnat ta den för än en Hammer. Så när väl Lee dyker upp så är förvirring total. Är det en Hammer ändå? Är jag utrustad sexuellt som en blåval? Svar nej på båda påståendena. Speciellt på det sista där. Men det är däremot som sagt en härlig Hammer-känsla över den. Och till skillnad från de andra Poe-filmerna så är denna rätt blodig och till och med rätt vågad sexuellt för sin tid. Iofs är detta den sista AIP gjorde så kanske är därför de drog på lite extra och kastade in mer blod, tuttar och lite afrikaner i smeten. All in the name of cinema.

Price är en klippa, Lee såväl. Stämningen fin och storyn väldigt klipsk även om man ser slutet komma redan i förtexterna men är man inte så insatt i dessa så fungerar det fint för det är skönt även om det inte är oväntat. Att filmen är såpass "grov" ställd mot sina föregångare kan bero på att Gordon Hessler regisserat den med. Mannen bakom "klassikers" som Pray For Death, Rage Of Honor, Shogun Mayeda med Sho "sulan" Kosugi, Den misslyckade filmversionen av Sven Hassels Döden På Larvfötter, KISS Meets The Phantom Of The Park men har även gjort ett avsnitt av Kolchak, plus bara det. Och framför allt var han Assistant director på Viper med überhunken Lamas! Och han gjorde Scream And Scream Again. Den håller vi tummarna för!

Nämnde jag att jag fyller år i dag?

6 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Haha, grattis!! :)

Jag har den här på en fortfarande inplastad dubbel med Scream and scream again. Det borde kunna bli en bra eftermiddag någon gång i framtiden. :)

Mr_v sa...

Då får man passa på att gratulera och hoppas att du får dig en eller annan välblandad grogg att fira med!

Tobias Thuresson sa...

Då får man gratulera minsann!

Weekend Video sa...

Tack för alla gratulationer :D

Jocke:
Har själv det släppet med. :D

Men leta upp dubbeln med The Raven och Comedy Of Terrors. OOP iofs men jag hittade ett ex 35 dollar plus frakt på ebay men det är den fanimej värd. Gillar man Price så är den ett måste i samlingen!

Jocke Andersson sa...

Jag har The Raven på engelskt släpp... Får kolla upp Comedy of terrors, den verkar störtskön

Weekend Video sa...

Det ska du verkligen göra för den är ännu bättre och roligare. Basil Rathbone är verkligen kul här men Price tar hem spelet i den.