torsdag 1 oktober 2009

Panic in The Year Zero! - 1962



En underhållande liten lågbudgetsfilm regisserad av Ray Milland som även har leaden och visar en familjs överlevnad i USA efter bomben fallit. På väg upp i bergen för lite semester så faller bomberna över Los Angeles och de är bland de överlevande och nu får vi följa dem på deras resa i ett USA som rasar samman mer och mer samt vilka ansträngningar de tar för att överleva själva.

Svartvitt filmad men det är inget jag har problem med utan det mer ökar på spänningen för spännande är det och det är en skön stämning som Milland fått till. Lite våld kastas in men bristen på blod är påtaglig. Iofs inget att hänga upp sig på men det känns lite daterat att se någon skjutas och allt man får se är hur personen håller sig för bröstet och ramlar på ett lite roligt vis. Jag vill ha squibs och linor för att öka på känslan av rekyl i skotten och hör sen!

Nu är det inga våldtäktssugna mutanter eller förvirrade typer som blandar ihop punk med s/m utan mer vanliga människor som står för rafflandet här och någon kannibalism kan ni glömma direkt. Men däremot får vi sannolika situationer som känns realistiska om man kan säga så vilka man kan identifiera sig med Millands karaktär i och vad man själv hade gjort. Sugen på en efter bomben-film men är trött på det vanliga så är detta ett fint alternativ och plockar ni MGM´s dubbelsläpp på region 1 så får ni den fina The Last Man On Earth på köpet. Eller denna på köpet, det beror på hur man vill se det.

Inga kommentarer: