söndag 7 mars 2010

The Abandoned - 2006Vad kan man säga? Trots jag sett denna tidigare så skrämde den fortfarande skiten ur mig för att inte prata om den brutala stämningen som filmen innehar. Detta är inte bara en originell skräckfilm vilket är något svårfunnet i dagens utbud men den är spansk med och det är en garanti som knäcker det mesta för mig det. Regisserad av geniet bakom Aftermath/Genesis, Nacho Cerdá och skriven av honom med i samarbete med Karim Hussain, mannen bakom lika starka filmer själv som Subconscious Cruelty med flera. Tyvärr har jag inte sett något av honom men några tips tas gärna emot!

Storyn är den att en amerikanska åker till Ryssland efter ha blivit kontaktad av en advokat att hon ärvt sin mors gård, en mor hon inte kände till då hon blev bortadopterad vid tidig ålder. Väl ute vid gården så möter hon inte bara en främling som utger sig för att vara hennes tvillingbror utan även spöke, sitt eget inkluderat! Jag sa ju den var originell.

Fotot är sagolikt med otroliga miljöer som verkligen ger Sofia, Bulgarien en känslan av att vara Ryssland på riktigt. Man kan inte låta bli att bli hänförd av miljöerna i filmen. Fotot är skjutet av Xazi Giménez som även skött det i flera av Jaume Balaguerós filmer som Los sin nombre, Frágiles, Darkness och andra filmer som The Machinist och Transsiberian för de som bryr sig om det men det är en erfaren karl och det märks verkligen här. Nu såg jag denna på Nobles Blu-ray släpp och bilden var otrolig där precis som DTS-spåret och det enda smolket i bägaren var den totala bristen på extras. Det finns inget alls att sätta tänderna i här och det var riktigt synd tycker jag för jag hade gärna sett och hört regissörens tankar om denna film.

Nu är det inte bara spökstämning och andar vi får till hands här vi får även små strålande stunder med utsökt gore i form av grisattacker men vi nöjer oss med det för lite skoj får ni allt ha att se fram emot. Stämningen som jag nämnde är tjyvtjock och det tar inte lång tid in i filmen innan ens hjärtslag ökar och man själv kan höra dem. Själv trodde jag det var som pumpen var att lägga av på grund av för många ost och baconburgare men det visade sig vara filmens stämning som låg bakom det. Vi får en scen i källaren som närapå skrämde skiten ur mig bokstavligen talat! Ni som sett den vet säkert vilken scen jag talar om men det jag såg räckte och jag hade möjligheten att spola tillbaka för att se ordentligt vad det var men det får stanna där för jag kommer att se om denna och då räknar jag med samma upplevelse igen. Tarmtömning eller ej, bra film ska kännas i hela kroppen.

En fantastisk film som rekommenderas rejält och se för guds skull ni har nära till dass, det hade jag tack och lov!

7 kommentarer:

Daydreamer sa...

Har haft denna film ståendes i hyllan hur länge som helst, denna recension gör mig otroligt sugen på att se den. Blir till att kika på den snarast.

mamoulian sa...

Verkligen mycket bra film och kul att du skriver om den med... Men så är det ju Cerdá och spaniakkerna... Jag tycker den läskig som fanken och med sina miljöer känns den klart mer skrämmande och hållbar en de vanliga gamla japanska Ringu-tjosarna...(inget ont om dem, men så bra är ju denna...)

khenrikm sa...

På din inrådan köpte jag Los Sin Nombres som jag tyckte var riktigt bra! (kanske inte lika mycket som du själv gillar den dock...)

Däremot Fragiles - vilken CGI-fest, i ordets dåliga bemärkelse! Så om denna håller sig borta från datoranimationsträsket så har jag höga förhoppningar!

lizzardking sa...

D.D:
Då är det hög tid :D

M-baby:
Det är verkligen en skrämmande film och jag kan inte vänta tills hans nästa film. Vilken nu det än lär bli!

khenrikm:
Då tar vi det en gång till för de billiga sätena i Malmö då ;D

Fragilé och Los sin nombre samt Rec är regisserade av Jaume Balagueró medan denna är regisserad av Nacho Cerdá och de är två regissörer som båda har helt egna stilar. Har du inte sett Aftermath/Genesis så måste du kolla upp den och jag är ledsen för att du inte kunde se storheten i Los sin nombre(även om du uppskattade den) samt Fragilé.

Nu hade jag inte den hemska upplevelse i den sistnämnda som dig utan jag njuter för fullt av den, trots cgi-festen som du fann så störande :D

Men detta är en film du helt klart ska kolla upp om du gillar spansk film!

khenrikm sa...

Det är rätt, fram med pekpinnen bara ;D

Lord Humungus sa...

Denna måste kollas upp, i fråga om spansk film så verkar du ha ganska så klockren smak.

lizzardking sa...

khenrikm: Akta så det inte blir smäll på fingrarna med linjalen ;D

Lord H:
Tackar för det förtroendet :D