söndag 7 mars 2010

Shoot First And Pray You Live (Because Luck Has Nothing To Do With It) - 2008Westernfilmer är alltid kul att se även om de från senare tid är av mindre intresse från min sida förutom Kevin Costners makalösa Open Range. Lance Doty som är ansvarig för denna vilken även är hans debut drar sig inte för att blanda in influenser från spaghetttiwesterns som lån från Tarantinos Kill Bill. Vi får den sedvanliga hämndtemat varvat med en narrator som berättar filmen för oss under första timmen och vi får inslag av tecknad film i en sekvens. Även Sergio Corbuccis The Great Silence får sitt omnämnande i en specifik scen i början så var på er vakt för den går snabbt förbi.

Här varvas med fina skådespelare som John Boman från The Wire, som mer framstår som en mjukisnalle än hård gunfighter, vilket gjorde att jag tyckte han kändes lite bortkastad i sin roll för han kan verkligen spela svin på allvar. Svinet i filmen spelas av James Russo som gjorde en liknande roll i just Open Range. Han har en härlig karisma och närvaro som ökar på filmen vilket behövs för de andra i rollerna gör inga direkt avtryck i snön efter sig även om Richard Tyson gör ett försök.

Våldet i filmen är mest i första timmen och det stänker rejält och fint för att plötsligt i de sista 50 minuterna knappt visas precis som tempot drastiskt sjunker i filmen med. Det känns som det är två kortfilmer av två olika regissörer som plötsligt kommit på att slår de sina filmer ihop så får de en gemensam långfilm vilket känns mest förvirrat. Fotot däremot är fint och det är gott om öppna landskap och stora vidder vilket jag gillar i sådana här filmer.

Och hade bara tempot hållit sig och filmens längd kortats ner en 20 minuter så hade resultatet blivit bättre. Nu kryper slutet sig fram och man skiter faktiskt i vad som händer bara det sker snabbt och det blir inte lättare av att man inte förstår det men sitter man kvar så får vi veta att fortsättning följer och att det inte är slut här. Jag tror nog att jag skiter i den fortsättningen, speciellt om den ska vara lika lång och dryg som denna sista dryga timme var. Fast fans av westerngenren kan alltid kolla upp den för film av denna sorten är det rätt ont om att finna i dagens utbud.

Inga kommentarer: