onsdag 24 mars 2010

Survival Of The Dead - 2009Romeros senaste inslag i sin ...of the Dead serie visar inte någon gammal man som försöker visa nya takter eller ett misslyckande. För detta är en film som verkar få mer piss än vin hälld över sig och jag tycker det är åt helvete fel. Visst, detta är ingen ny Day of the Dead men det är bra för den är redan gjord och den är faktiskt rätt seg. Denna däremot är inte seg och har ett oväntat fint flyt i sig och massor av fin gore. Nu vet jag att alla inte håller med om detta för jag ska kölhalas för det uttalandet och mina testiklar marineras i örtagårdssås bara precis för jag skrev sanningen om Day... För den är seg och tråkig mitt i filmen och det kan inget ändra på hur mycket nu man vill. Så spara på krutet och hotmejlen för jag kommer inte att ändra mig på den punkten.

Här tar Romero steget vidare kan man säga från det Zack Snyder avslutade sin version av Dawn of the Dead. Nämligen det att de ska ge sig ut på de intill liggande öarna och försöka överleva där. Resultatet blir det att det pågående zombiekriget flyttas ut till småöarna och får en helt ny vändning när en gammal grannfejd tar nya krafter. Huvudkaraktärerna här är militärerna som var med en stund i Diary of the Dead samt en del färgstarka öbor. Alla med sin egen privata agenda.

Nu är det inte bara grannfejder som står på agendan här utan vi får faktiskt rätt gott om gorefyllda scener och effekterna blandas friskt med både latex som cgi. En del av cgi´n är rätt dålig och då syftar jag på scenen med de kapade huvudena som annars är ett fräckt tilltag. Men överlag så är det mest latex som gäller och i just slutet är det bara sådant. En annan sak som jag fann intressant var det att Romero kastat in en del oväntad komik som scenen när de spränger båtskjulet och det var inte vad jag väntade mig i en Romero. Det var en ovanligt lättsam scen för att komma från en man som annars är känd för sin satir och kritik.

Bättre än jag vågat vänta mig och ett flertal scener var riktigt sköna och zombie makeupen fin precis huvudskotten är många och fina. Och med tanke på hur underhållande denna samt Diary of the Dead var så ser jag fram emot Romeros nästa inslag i sin serie för är den i klass med dessa två så är där något att se fram emot. Så jag finner inget att klaga på här och sållar mig till den klunga som finner denna bra och underhållande. Romero må komma till åren fast precis som ett fint vin så blir gubben bara bättre och bättre precis som hans filmer så alla ni andra bör kolla om denna och sluta hoppas på en ny Day of the Dead för den är redan gjord!

8 kommentarer:

Ninja Dixon sa...

Tack, tack tack. Äntligen någon som förstår mig :)

lizzardking sa...

Det var så lite så!

mamoulian sa...

Mycket bra film, faktiskt - ja, lite av en nyversion av Day of the Dead... Mycket bra flyt, action och intressanta karaktärer, med bra skådespel -- var ett tag sen jag såg Diary, men den här kanske bättre tillochmed, fast den är av ju annorlunda karaktär.

lizzardking sa...

Där han provade nya marker med Diary med lyckat resultat så återgick han till beprövade marker med denna. Fast med bättre resultat än tidgare.

khenrikm sa...

Jag försökte se om originalet The Crazies inför nyversionen. Men i ärlighetens namn så tycker jag inte den går att se - tre, fyra, fem personer pratar konstant i munnen på varandra och det blir lite mycket efter en timme.

Så jag tillhör de som kan uppskatta en mer modern Romero som väl ändå lärt sig lite under åren.

lizzardking sa...

Tycker verkligen du ska ge dig på denna då om du nu har öppnat sinnet för en ny Romero :D

khenrikm sa...

Mitt sinne är öppet som underlivet hos en nattens fjäril i Berlin!

lizzardking sa...

Säkerligen lika sargat med ;D