lördag 13 mars 2010

Gomorra - 2008Vad vi har här är förmodligen den bästa insynen i den organiserad brottsligheten i Italien vi kan få och det är inte utan att man förstår varför de vill slå ihjäl författaren bakom boken som denna film bygger på. För bilden vi får här av gangstrarna är allt utom de påkostade och överskattade som de vi får i Scarface och The Sopranos. Vilka båda är grymt överskattade enligt mig och just Scarface inverkan på yngre generationer som ser Colombianer i varenda buske och tycker Hawaii-skjortor är snygga är större än man kan tro. Ta bara de två gökarna som figurerar på bilden här ovan, den högra av dem gestaltar Scarface-generationen fint på det sättet att han tror det är så på riktigt.

Storyn är den att vi följer fem stycken levnadsöde som alla är på sina egna sätt inblandade med Camorran i Neapel med allt vad det innebär. Vi får följa allt från sophantering till kopiering av märkeskläder till smågangsters till budbärare, utbrytare och allt annat. Det är ingen vacker bild vi får av dem och de flesta är feta, sliskiga karlar med taskiga tatueringar, träningsställ och en allmänt taskig inställning till allt. Till och med morden är långt i från stylade som de från drömfabriken när det gäller gangstermord.

Här är det mer autentiskt och känslan över realism och äkthet är stor här och det känns som det är en dokumentär man följer. Jag gillade själva idén med det och tyckte det gjorde att filmen höjde sig utöver alla andra filmer i denna genre för det känns äkta. Men jag har även hört om folk samt läst att de tycker inte den är någon höjdare för den följer inte det vanliga ramen för hur det ska vara eller att det inte var vad de väntade sig av just en gangsterfilm. Bara där ser man att vissa kanske inte är redo för en film av denna rang då det inte springer runt en Al Pacino kopia och skriker med laddade vapen, kokainkåt som få i bilden utan de får en skitig bild av Italien där precis alla är inblandade på något vis.

Men kan man se längre än intjatade filmer så får man här en realistisk inblick i det rätt skitiga livet som maffioso som inte är så lyxigt som dagens ungdomar tror det är. Inte heller ger det den respekt de tror de är berättigade till när de rånar nästa tonåring på hans jacka och mobil. För sänker man sig till den nivån för att få respekt så förtjänar man endast stryk, inget annat.Själv tyckte jag detta var rätt avskräckande med bara denna versionen för det verkar vara mer jobb med att göra det de gör för att slippa jobba än jobba i sig.

4 kommentarer:

khenrikm sa...

Ja det är en rätt målande beskrivning av det kriminella livet känns det som. Att de jobbar utav helvete för att slippa ha ett jobb. Har du sett Sin Nombre också? Den ska visst vara en höjdare har jag hört. (Inte Los Sin Nombre då alltså).

lizzardking sa...

Den har jag missat. Vad ska det vara för en då? Ännu en Scarface-klon eller något som vågar tänka utanför "boxen" som det så populärt heter nu för tiden?

khenrikm sa...

Ja de tänker utanför boxen. Ett paradigm-skifte om du så vill :D

Mej veterligen är det ett action/thriller/drama med seriösa undertoner som utspelar sig i Sydamerika istället för Italien. Men där nånstans tar mina kunskaper slut. Jaja...

lizzardking sa...

Ska kollas upp då för utspelar den sig utanför USA så är där hopp såvida det inte är ännu en klon på Guds stad.... it seems to have no end!