onsdag 10 mars 2010

Don´t Wake The Dead - 2008Världspremiär för Andreas Schnaas på denna blogg och att det har dröjt tills nu är förståeligt om ni känner till hans filmer. Han har gjort en serie filmer under namnet Violent Shit och det förklarar saken tillräckligt för det är precis vad det är. Men varför plötsligt skriva om karlens exploitationer nu då undrar säkert en del av er. Jo, för min kollega Jocke, borta på gummimonster, skrev om denna och det han skrev väckte mitt intresse för så illa som det lät gjorde bara det att jag var tvungen att dyka ner i denna tunna med skit som för mig Schnaas filmer är. Och hade Jocke rätt eller hade han fel i sitt tyckande? Det kommer här nedan.

Jocke är en trevlig prick men har en nästan ohälsosam inställning till Amando De Ossorios Blind Dead-filmer. De i sin tur handlar om ett gäng blinda riddare som återvänder med hästar och allt mellan varven och dräper folk. Helst i Spanien då de är spanska filmer men när han lättade sitt bröst om att Schnaas hade tagit konceptet till sig själv och gjort en sorts hyllning så var det bara ett måste att se. Storyn är den vanliga. ett gäng med korkade ungdomar ska ha en fest på ett slott komplett med band och allt. Bandet lär vi återkomma till så lägg deras namn på minnet. Gang Loco. Bara det att vart 66 år så återvänder ett visst gäng med blinda tempelriddare och dödar allt i sin närhet på området och denna natten så är det just dags igen. Nu börjar det bli underligt för hur i helvete har riddarna hittat dit från Spanien och varför är de begravda med vapen?

För att göra saker och ting omöjligt värre så är det ett otroligt illa målat porträtt på en SS-officer hängandes i hallen och det gillas inte av brudarna men betjänten i huset, som ser ut att spela i bandet Tiamat för övrigt, berättar att han gjorde ett stort offer så tavlan förtjänar sin plats. Att sedan tavlan är riktigt uselt målad spelar ingen roll. Det visar sig att riddarna återkom under kriget och att nazisterna då bekämpade dem en viss natt så det är därför han hänger kvar. Men natten kommer och bandet med, Gang Loco. Till våran lycka så kommer den en objuden gäst med i form av en munk på motorcykel komplett med skinnkläder, stor hatt, långrock och en flygande giljotin, precis som i de gamla filmerna och ett svärd samt andra vapen. Han ska då stoppa riddarna men bandet skiter han i. Gang Loco.

Snart nog så brakar det loss när riddarna SAMT de döda nazisterna kommer tillbaka och börjar riva loss på stället och slaktar allt och alla på stället allt samtidigt som bandet, Gang Loco, spelar sin enda hit och förmodligen den enda låt de har. Inget problem med det alls för det slafsas och slaktas och det spelas och det är naket mellan varven och man har hur kul som helst. Vilket leder till det som Jocke störde sig mest på. När riddarna och deras nazistpolare väl hittar in där Gang Loco spelar så börjar de digga med! De står rakt upp och ner och headbangar för för fullt varenda en av dem! Bandet, Gang Loco, som nu är döda de med fortsätter pumpa ut sin hit och alla som är döda står och diggar de med. Även Tiamat-betjänten! Samtidigt så fortsätter det att slaktas runt om i huset och munken han turar om att både slakta de odöda som stöta på brudarna samt sätta på de som är intresserade av honom.

Efter hand som de levande dör och blir odöda så dyker de upp framför scenen och dansar de med och detta får vi se varje gång någon dör och Gang Loco spelar fortfarande på samma låt! Helt jävla otroligt! Schnaas är nog fan ett geni! Och så fortsätter det, alla, nästan alla, dör på de mest brutala vis och Gang Loco spelar för fullt med en aldrig sinande publik och när väl filmen är slut och man tror de spelat klart, ja då kommer låtjäveln igen och denna gången är det en video på den blandad med scener från filmen vi precis sett! Vad kan man säga? Det är ju genialt helt enkelt för inte bara får vi ett uselt tyskt band med en enda låt, vi får även de blinda riddarna och nazistzombies vi får brutala effekter som är så primitiva som de kan vara och det forsar med det röda guldet.

Så hade Jocke rätt eller hade han fel? Felet han gjorde tyckte jag var det att han tog denna på för stort allvar och det beror säkert på sin blinda kärlek till de blinda riddarna för filmen är skitkul och grymt underhållande så länge man tar den för vad den är. Det är en Schnaas-film, inget annat och det är med den inställningen man måste ta sig an filmen för på något annat vis funkar det inte. Samma med Gang Loco, de är så pinsamt tyska så man lider med dem och lyssnar man noga så avbryter dem aldrig låten i filmen utan de helt enkelt bara fortsätter harva refrängen och så fort en ny zombie blir till så får vi se och höra dem igen tillsammans med sin trogna odöda publik som består av blinda riddare, nazistzombier i uniform och allt, en Tiamat-betjänt och en jäkla massa oheta tyska brudar med fula näsor och det kan man inget annat än tycka om. Eller hur Jocke?

3 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Din analys av min recension är faktiskt klockren. Jag verkligen avgudar De Ossorios Blind dead rullar och kan inte tolerera att någon pissar på hans skapelser, hahaha. :) Om det bara varit "vanliga" zombier så hade jag nog kunnat uppskatta den mer. Men så hatar jag verkligen när filmmakare trycker in hårdrock i sina filmer, det kanske fungerade på 80talet, men inte fan nu. :) Underhållande, det är den, men jag kommer för alltid att associera den med den där förbannade konsertscenen. :)

Mr_v sa...

Låter ju som en liten fest, det här. fast man kanske bör konsumera en massa absinth och/eller någon form av illegalt berusningsmedel för att hamna riktigt på humör. Känns som en sån rulle.

lizzardking sa...

Jocke:
Vad roligt att höra :D

Mr_v:
Prova den nykter med för den var faktiskt riktigt kul och se gärna den back to back med Blood on the highway :D