tisdag 16 mars 2010

Count Yorga, Vampire - 1970Vad som först var menat att bli en typisk mjukporris ändrade efter påtryckningar från dess leading man, Robert Quarry, inriktning till en mer regelrätt skräckfilm vilket blev till filmens fördel. Så tack Robert. Kulisserna är typisk studio med ultra låg budget och det som är ett bevis på detta först skulle vara en mjukporris är att det syns på budgeten och vissa av de inblandade. Men till filmens styrka så är Robert Quarry en bra antagonist som gör en hel del av sin roll och filmens stämning är riktigt härlig.

Inget våld att skriva hem om eller några halsbitningar av rang utan mer närbilder på Yorgas gaddar när han är i gång med att bita brudarna i halsen och lite blod vid pålningar. Storyn är den att Yorga flyttar till LA på 70talet från Bulgarien och sedan tar för sig av stadens damer i behov av en stark manlig hand. Han anordnar seanser helt enkelt där han sedan tar för sig friskt. Men detta fattar vi själva för filmen börjar direkt med just en seans och Yorga är med. Sen blir det rabalder, spring i dörrar, döda kattungar, blodtransfusioner och hemmagjorda pålar.

Det är billigt, det är charmigt och framför allt det är bättre än man först tror faktiskt. Robert Quarry är såklart filmens stora behållning men även filmens narrator är rätt kul så gillar ni vampyrflicks så är detta en mysig film. För här är inget övervåld eller vilda jaktscener utan en liten skön simpel story med bra stämning och en fin urringning i slutet. Väl värd en titt!

3 kommentarer:

khenrikm sa...

ALLA vampyrflicks är mysigare än Lesbian Vampire Killers som annars var den senaste jag såg. Det är en stund av mitt liv jag aldrig får tillbaka!

Det är klart man kan ta för sig i LA på 70-talet om man är en stilig Bulgar. Vi andra får åka dit med mössan i hand och ta vad som ges... ;D

Har ej sett men har för mig att det finns många Yorga-filmer. Stämmer detta?

lizzardking sa...

Det finns en uppföljare med som jag tänkt se i kväll men jag tvivlar på den är lika underhållande som denna.

Fast nu blev man sugen på att dra till LA! Damn you!

khenrikm sa...

Mwa ha ha!