måndag 8 mars 2010

Horror Express - 1972Kan upplägget bli bättre än detta egentligen? En brittisk-spansk samproduktion med Peter Cushing, Christopher Lee, Telly Savalas och Helga Liné i rollerna baserad på samma historia som låg som grund för The Thing From Another World och remaken The Thing så kan det bara inte gå fel i mina ögon. Vilket är rätt fyndigt för ögon är det precis vad det handlar om här men det går vi inte in på för själva handlingen har ni redan fått reda på. Enda skillnaden är den att denna utspelar sig på ett tåg och inte på en forskningsstation i Arktis omgiven av snö men snö får vi här med så ni som är rädda för att förlora det i denna historien behöver inget frukta.

Cushing och Lee är alltid ett radarpar på film vare sig de är emot varandra som i Dracula, Frankenstein eller Mumien eller som här och i The Skull på varandras goda sidor även om det är lite spänt mellan varven som när en viss skönhet vid namn Liné kommer mellan dem i kupén. Cushing var faktiskt på väg att lämna inspelningen på grund av hans frus plötsliga död som låg rätt tätt på inspelningen men Lee ryckte ut och styrde upp det hela och fick Cushing på gott humör igen genom att prata om deras gamla filmer tillsammans varefter legendaren bestämde sig för att stanna kvar och slutföra filmen.

Tyvärr är inte denna klassiska skönhet vid namn Helga Liné med så mycket som jag hoppats på men det vi får njuta av henne räcker och blir över. Kvinnan är otroligt vacker! Telly Savalas är även han med en kort stund men hinner göra rätt mycket hyss med sin roll. Bland annat hinner han reta upp herrarna Lee och Cushings karaktärer när hans tappra kosacker kliver ombord tåget och tar över läget på sitt eget lilla vis.

Monstret i sig, för det är givetvis ett sådant här, är väldigt underhållande samt välgjort och vi får faktiskt se en del av det till skillnad från andra filmer där det bara antyds där är ett. Vad mer som överraskar är våldet i filmen får jag säga. Det är gott om det röda guldet och för att vara en film från denna tidspunkt är det faktiskt rätt våldsamt. Vi får precis vad vi hoppas på med andra ord. Lee, Cushing, Liné, Savalas och lite gore. Vad mer kan man begära? Jo, kul dialog men det får vi det med som här när det diskuteras vart monstret kan gömma sig när det väl lämnat sin första boning. En dialog mellan Lee, Cushing och monstret faktiskt där den sistnämnde frågar följande och Cushing svarar:

Inspector Mirov: The two of you together. That's fine. But what if one of you is the monster?
Dr. Wells: Monster? We're British, you know.

En mycket skön film med härlig stämning, bra effekter och härliga skådespelare gör detta till en fin upplevelse som inte kan rekommenderas nog. I mitt fall är det en given film i samlingen och för er som delar min uppskattning av herrarna Lee och Cushing eller varför inte Lega Liné helt enkelt är det ett bra val. Ni kommer inte att ångra er men akta er bara för de senaste amerikanska utgåvorna för filmen ligger nu i public domain och det är bara skitutgåvor som finns ute. Så sikta in er på antingen det första amerikanska släppet eller varför inte ett tyskt? De är i widescreen och väldigt prisvärda. Happy hunting!

4 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Damn, det här är verkligen en rulle som förtjänar en fint remastrad utgåva med lite roligt extramaterial.

lizzardking sa...

Jag har en tysk utgåva i bokform och där är med lite och utgåvan är faktiskt helt okej i bilden. Men mera sådant och framför allt på Blu-ray vore välkommet :D

khenrikm sa...

Jag såg denna på Filmnet en gång i tiden minns jag. Är det inte den där dom envisas med att blöda ur ögonen hela tiden - och med rätt cool musik?

lizzardking sa...

Det stämmer fint det. Ditt minne är utmärkt ;D