måndag 22 mars 2010

In The Electric Mist - 2009Den som är sugen på en lagom liten film med pålitliga ansikten och ett behagligt tempo efter en fartfylld dag kan slå ett öga på denna för det är just en sådan film som funkar bäst då. Men är man på humör för lite galen PM-mangel så får man leta någon annanstans för det blir det rakt inte här.

Tommy Lee Jones spelar en alkoholiserad polis som får mordet på en ung hora på halsen och fler kommer fram efter hand som filmen går. För att strö extra salt i öppna sår så kommer ett gammalt lik fram med och orsakar ännu mer rabalder för de inblandade. Tar man sedan och kastar in en filminspelning, ett spöke, John Goodman som sliskig entreprenör med ett snuskigt förflutet/nutid så får man en skön film som på ett lite hypnotiskt sätt drar in en som tittare i dess handling.

Kanske inget som kommer att förändra världen men den fyller sitt syfte och Tommy Lee Jones är alltid sevärd tycker jag och här får vi mer av den alltid trevliga Mary Steenburg som har filmens bästa replik när hon ber Jones dricka upp sin mjölk och gå och lägga sig för hon är kåt. Vad kan man säga, det är en härlig kvinna. Vi får även se den gamle blueslegenden Buddy Guy dock utan Junior Wells, Levon Helms från The Band, Ned Beatty för att nämna några.

Som sagt, storyn är inget nytt direkt och det har gjorts förr otaliga gånger men den funkar fint får jag säga. Tempot är av det lugnare slaget men det betyder inte att det inte blixtrar till emellanåt. Ta scenen när Jones är på tågstationen och spöar upp en lirare, den är lika hård som den är oväntad och just Jones verkar trivas för när Steenburg fäller av sin replik om mjölken så flinar han som aldrig förr i en film. Ger ni denna en chans så kommer ni säkert inte att ångra er för det är en bra film och även om det inte är något originellt direkt så är det välspelat med sköna miljöer. Good shit helt enkelt.

2 kommentarer:

khenrikm sa...

Trevligt tips. Själv gillar jag rysaren "Dead of Winter" där Steenburgen spelar 3 (!) huvudroller, men den är inte ansedd som en bra film så det är tveksamt om den är för alla.
Ett mot-tips bara. :D

lizzardking sa...

Tackar för det! Den ska bli intressant att se :D