söndag 7 mars 2010

Beetlejuice - 1988Tim Burton är ingen regissör vars filmer jag springer skrikande efter för att se snarare tvärtom men detta är en otroligt skön film fast i ärlighetens namn så beror det mest på valet av skådisar och framför allt en viss Keaton som denna är så bra som den är. Burton har alltid satt sin egen prägel i sina filmer med sin säregna stil och underliga dekor och här är det gott om det och landskap i samma form. Ta bara sandhavet och dess inneboende randiga sandhaj. Randigt verkar vara något Burton gillar för övrigt för det förekommer rätt flitigt här.

Storyn är den att ett ungt par dör på vägen hem från affären och nu flyttar en ny familj in i deras hus som de har köpt och med dem en ny stil som tillvaro. Eftersom paret lever kvar som spöken i huset så bestämmer de sig för att driva ut dem vilket inget vidare går så de bestämmer sig för att kalla in en expert på området varefter det går extremt utför till våran stora lycka. Denna person är Beetlejuice som direkt sätter standarden för vad som går och inte går att göra.

I rollerna ser vi Alec Baldwin, Geena Davies, Jeffrey Jones, Catherine O´Hara, Winona Ryder, Glenn Shadix och Michael Keaton som just Beetlejuice och han fullkomligt äger filmen. Alla sköter sig fint men det är Keaton som har de bästa replikerna, hyssen och jävelskapen för sig och är den främsta anledningen till jag gillar denna filmen för Burtons filmer är inget som lockar mig annars. Han vill vara för "egen" för sitt eget bästa så jag hoppar gärna på dem. Men denna sitter alltid rätt och man kan inget annat är bara älska Beetlejuice i Keatons skepnad för han är bara bäst.

We've come for your daughter Chuck.

4 kommentarer:

khenrikm sa...

Jag gillar också Keaton i den här rollen, men jag har aldrig tyckt att filmen är särskilt rolig (som i att man skrattar åt den).

Konstigt nog minns också jag speciellt sandhajen av någon anledning. Hmm.

Winona Ryder är konstant usel i allt hon gör utom i Heathers, så även här minns jag henne som outhärdlig trots att hon är typ 13 år gammal.

Weekend Video sa...

Filmen har vissa poänger i sig men det är Keatons show från början till slut. Jag gillar han iofs i allt men det är en fin skådis. Kolla in Clean And Sober med honom, där är en bra film.

Ryder har jag svårt för annars med fast Lost Souls gillar jag av någon bisarr anledning. Är nog för det handlar om besatthet :D

Plox sa...

Tvärtom för mig, ogillar Keaton, men gillar verkligen Winona Ryder.

Beetlejuice har jag nog aldrig riktigt begripet mig på. Tror det är en sådan film man bör ha sett i unga år för att kunna uppskatta än idag. Själv såg jag den för första gången för ett par år sedan. Men gillar ju Burtons stil, läge för en ny chans alltså.

Weekend Video sa...

Aldrig för sent för att ändra en åsikt ;D