onsdag 10 mars 2010

Kraftverk 3714 - 2005Äntligen har Weekend Video fått sitt andra recensionsexemplar och det är även detta en svensk film. Inget ont om svensk film så länge den är bra och detta var faktiskt över min förväntan för denna bevisar att det går att göra en långfilm med minimal budget och med ett brinnande intresse och tro på sin idé. Vilket är precis vad Markus Widegren och Fred Andersson har gjort här. Jepp, det är allas våran favoritninja som är bakom denna och till skillnad från Camp Slaughter där han bara var en hired gun så är han här producent, manusförfattare och aktör i filmen som den halvsliskige magikern Caspar som lyckas trolla bort sig själv! En av flera sköna scener i en faktiskt intressant film som trots sin längd håller en på halster och serverar upp en originell historia som bör passa alla som vill ha sina filmer lite mer än bara det gamla vanliga tugget.

Att peka ut denna som en film som blivit inspirerad av David Lynch´s filmer som tv-serien Twin Peaks är att göra det lätt för sig tycker jag. Vad som passar in bra på denna är att det är ett typiskt glesbygdsdrama med en rejäl tvist och kuslig stämning som vågar att ta ut svängarna och inte skäms för det det minsta. Storyn är egentligen det gamla vanliga det-är-en-typ-som-gömmer-sig-i-min-källare-och-lever-jävel fast det blir större än så och kommer att involvera mer än just en källare. Vi får en vind med som det utspelar sig ett par riktigt mysiga scener som satte stämningen perfekt. Annars handlar det om Johanna som kommer hem för att sätta bo och finner att ingenting är vad det borde vara och att fler och fler beter sig underligt på orten och att något skumt sker i hennes nya vän Williams källare. Som även han är ny på orten då han ärvt sin farfars hus. Samt att det lokala vattenkraftverket är inblandat på något vis och att allt kan lokaliseras dit.

De ansvariga bakom filmen ska visst ha lagt ut cirka 3000 - 4000 kronor av egna pengar här och resten ska visst ha kommit från ideella krafter vilket är imponerande med tanke på resultatet. Killarna bakom filmen ska inte ha gjort en krona i vinst alls på filmen och det får man verkligen säga att det är att tro på sin konst och de är värda all heder för det. Budgeten må vara låg och aktörerna inte alltid de bästa men ändå så funkar det för upplevelsen man får här blir bra. Stämningen i filmen är mellan varven riktigt tjock och just scenen med den lilla tjejen på vinden som upptäcker en vilt främmande man på flykt undan något okänt imponerade på mig. Den lilla flickan och hennes mormor har även en annan scen som jag gillade mycket och det var den när de stoppar varelserna från att komma ut genom att rita en teckning på dörren upp till vinden. Simpel men ack så effektiv.

Huvudrollerna görs av Maria Bergquist och Emil Johnsson och de två har en sexscen i filmen som jag tyckte blev lite svår att kolla på, inte för den var dålig utan för den kändes så intim och äkta. Inte som det tramset som vi ser i var och varannan film i dag där det är rosenblad på sängen och vinden tar tag i sängkläderna och hon är smal och smäcker och han byggd som en Östungersk hamnarbetare, inte här inte. Det är som folk är i allmänhet helt enkelt och det är nog därför det känns så svårt för det det känns som man tjuvtittar på dem genom kameran. De är bra i rollerna och Emil vann visst pris för sin tolkning med på en festival i Spanien. Väldigt kul får jag säga.

Nu var versionen jag såg den långa med en speltid på över 130 minuter och det ska visst komma en director´s cut som ska vara nedtrimmad i längd, ha en del omkastade scener samt en del dialog borttagen. Så fort de bara finner någon som vill distribuera den det vill säga. Fred själv säger så här om den nya versionen: "Personligen anser jag att den är bättre, men kanske lite mer abstrakt och otydligt - som om inte originalversionen är det." Men jag gillade denna precis som den var och tiden flög fram och jag kände att ju mer som gick ju mer drogs jag in i den och ville få veta vad det egentligen var som jäklades i trakten och framföra allt i Vladimirs källare.

Filmen är lång men ger man den tid så får man en trevlig stund framför tv´n och en härligt skruvad upplevelse som även ger en ett par rysningar mellan varven. För det är inte det vanliga svenska stuket på en film vi serveras här utan en originell idé gjord med små medel men med ett stort hjärta. Jag gillade den och ett stort tack till Fred för exet fast jag är fortfarande lite ilsken för du glömde signera den ;D

Visst ja, slutet även om det lider av det gamla vanliga "oväntade" slutet så får vi faktiskt precis före det en mycket härlig scen som jag tyckte filmen skulle stannat vid. Den var totalt oväntad men jäkligt underhållande och visar bara hur skruvad filmskaparnas humor faktiskt verkar vara. Det tillsammans med en imponerande videofilmshylla i snabbköpet vann mitt gillande för gott. Rekommenderas varmt!

4 kommentarer:

khenrikm sa...

Man blir verkligen sugen att se denna nu - (Fred, det är här du träder in på ett storartat sätt och berättar för oss var vi kan köpa filmen).

Utan att veta någonting alls så får jag vibbar av en barn/ungdomsbok från 70-talet som hette "Myrorna", där ett närliggande företag orsakar en bisarr stämning och anomalier i naturen. Det har säkert ingen som helst anknytning till filmen här, man det var bara något som slog mig.

Bra recension av vad som verkar vara en bra film - tackar!

Fred sa...

Den är ju utgången, men det finns en semi-officiell DVD-r att köpa av second cutten att köpa om man vill:

http://hem.bredband.net/markuswidegren/

men det är bara filmen och inget annat.

khenrikm sa...

Jamen du levererar den väl själv hem till en? :D
Tack för länken!

lizzardking sa...

khenrikm:
Tackar för det och filmen bör verkligen kollas upp av dig!