tisdag 9 mars 2010

Barfly - 1987Fans av Charles Bukowski har säkert redan sett denna mer än en gång och samma gäller för mig och ärligt talat så vet jag inte varför egentligen. Nu är inte detta den första filmatiseringen av Henry Chinaskis liv i rännstenen men inte heller den bästa för där är min favorit Factotum av Bent Hamer. Där Matt Dillon mer prickar in den Chinaski jag kommit att älska så misslyckas Mickey Rourke helt här. Inte bara ser han smått efterbliven ut med sitt kroppsspråk utan även i tal och allt annat. Visst, han ska spela fyllo men Chinaski var aldrig så här. Läser man Hollywood av Bukowski så kommer hans egna tankar om filmen fram med och just Rourke, även om han gillade honom privat, var inte hans eget första val vill jag minnas som sitt alter ego. Dunaway däremot var populär men så var hon avsevärt snyggare än Bukowskis egna brudar.

Se hellre Factotum så får ni samma story en gång till bara det att ni får mer av den och framför allt en mer trovärdig Chinasky i form av Matt Dillon som jag själv finner mer trovärdig och faktiskt smått lik om än lite för snygg och snygg för Chinaski men trots det, Chinaski. Eller varför inte helt enkelt kolla in böckerna och hans noveller? Ni har en underbar värld framför er. Mina favoriter är Kvinnor - 1978, Postverket - 1971 och framför allt Min Oskuld & Pearl Harbor - 1982. Hollywood - 1990 är mer en skildring av cirkusen runt filmatiseringen men fullt läsvärd. Mycket nöje!

5 kommentarer:

Mr_v sa...

Bukowski var gud. Håller med om att den här fimatiseringen har sina brister. Tycker inte de lyckats få till scenografin ordentligt, det känns inte sunkigt nog. Bukowski själv irriterade ju sig på att Rourke reste sig och gick från en bardisk utan att ha druckit upp det sista i en öl, haha. Det är såna små missar som gör att det inte känns autentiskt. Fast på det stora hela är det ändå en finfin film, tycker jag. Tycker det är rätt kämt skägg mellan denna å Factotum.
Min oskuld å pearl harobur och Faktotum är min Bukowskifavvosar i bokform, men även novellsamlingen Smutstvätt ligger mig varmt om hjärtat. Fram för mer Bukowski!

Jay sa...

Minns den som helt ok när jag såg den på Tv4Film för nåt år sen.

Visst är det galningarna på Cannon som ligger bakom den?

lizzardking sa...

Mr_v:
Kul det är fler än jag som uppskattar Min Oskuld & Pearl Harbor!

Jay:
Det stämmer bra det.

Tobias Thuresson sa...

Bukowski är nog min absoluta favoritförfattare. Kolla även in hans helt fantastiska diktsamlingar. Själva filmen Barfly är jag inte så värst sugen på attse eftersom Rourke känns som millenniets felcasting i huvudrollen.

lizzardking sa...

Har läst en del av dem men de fastnade aldrig för mig. Jag föredrar hans böcker/noveller. Rourke gör bra i från sig här men det är inte den riktige Chinaski han gör så därför funkar det inte. Inte för mig i alla fall. Då är Dillon i Factotum bättre så den bör du se!