måndag 25 januari 2010

Blood Creek - 2009



Att nazisterna var fascinerade vid ockultism är inget nytt och nu har det funnit sin väg till Hollywood med iofs var det med redan i Hellboy fast nu är det Joel Shumacher som ger oss sin version på ämnet. Och är detta en förvirrande soppa om något!

Först får vi en svartvitt version om hur en tysk familj i USA 1936 får brev från Faderlandet att de ska hushålla en forskare pga att de har en runa på sin gård. Inget konstigt i det men detta är innan kriget och runan visar sig ha magiska krafter och ett hakkors på sig, ditristat av vikingarna! Hur långsökt är inte bara det? Väl på plats så börjar saker bli intressanta men då är det plötsligt nutid och en bror får skäll för han har haft begravning av sin bror som försvann två år tidigare och som är så populärt nu för tiden, han är Irakveteran. Tydligen tog Vietnamveteranerna slut. Så nu tar han hand om familjerna så gott han kan men väcks en natt av sin bror som kommer tillbaka och vill han ska packa vapen och följa honom till en gård där han hållits fången i två år. Väl på plats ska de döda någonting som vi aldrig får veta vad är. Men det visar sig vara en odödlig supernazist i lång skinnrock som vill utveckla ett tredje öga och som behöver färskt blod. Så snart nog är de alla omringade i huset av Tredje Rikets mest uthålliga soldat som dödar hästar, återupplivar dem och låter dem anfalla huset i en gravt underhållande attack.

Jepp, en cgi-gjord häst stormar huset och biter en lirare i axeln så det stänker blod samtidigt som bröderna tömmer sina vapen i den datorgjorda djuret. Och så håller det på. Ingen direkt förklaring utan vi ska förmodas att automatiskt förstå vad som skett innan brodern försvann och varför han ska hämnas nu precis som vi ska fatta varför personerna i huset beter sig som de gör. Inga direkta förklaringar utan det är pang på våfflan direkt här och vad som är förvånansvärt här är mängden våld och slafs det bjuds på. Schumacher är väl annars inte direkt känd för slafs i sina filmer men här öser han på så till och med jag blev förvånad. Fast det är säkert mest för att locka den nya unga publiken som är uppfödda på Saw och "tortyrporrs-genren".

Schumacher har annars mest blivit känd för sina alternativa tolkningar av Batman-filmerna och för mig har han mest gjort ett intryck med den fina Flawless och Phone Booth som var oväntat underhållande. Fast skräckgenren är inget direkt som han passar i, speciellt inte om resultatet är som detta. Men nazister på film som skurkar är alltid kul så har ni tid över så slå ett getöga men vänta er inga direkta förklaringar utan se detta mer som att äta på McDonalds, man gör det men efter så undrar man varför man gjorde det egentligen.

6 kommentarer:

Mr_v sa...

Härligt att du är tillbaks på banan!
Den här rackaren hade jag sett fram emot, å jag och en polare har den planerad som nattafilm ikväll. Men nu sjönk ju förhoppningarna rätt rejält. Å andra sidan, övernaturligt nazi-raffel kan man knappast få för mycket av!

Jocke Andersson sa...

Jag beställde den här idag. Det är ju en nazizombievampyrfilm. Den måste jag äga. :)

khenrikm sa...

Och du inser också att det aldrig BEHÖVS några förklaringar till nazistzombier? Dom är ju fantastiska oavsett varför dom finns. Och varför hade jag aldrig hört talas om denna? Kommer inhandlas och stå bredvid Död Snö!

Weekend Video sa...

Mr_v:
Tack för det :D

Strunt i mig och ge den en chans, den är säkert bättre än vad du tror. Själva huvudstoryn är det inget fel på när det väl är i gång men det är det andra som drar ner betyget.

Jocke:
Själva idéen är guld men det kunde gjorts effektivare och framför allt bättre förklarat :D

khenrikm:
Nazistzombier + oförklarlig story = lysande. Det är antecknat! ;D

Mr_v sa...

Vi skippade den här och såg Bitch Slap istället. Det skulle vi inte ha gjort...

Weekend Video sa...

Skulle kanske ha struntat i mig trots allt ;D