söndag 3 januari 2010

Top Secret - 1984



Top Secret är en grymt underskattad och bortglömd film som helt fallit bort mellan Titta Vi Flyger! och Den Nakna Pistolen-filmerna. Förmodligen är det för att ingen visste hur de skulle ta emot denna när den kom så den blev helt missförstådd och bortträngd och så kan vi ju inte ha det, eller hur? Top Secret är en klassiker som ständigt visar upp nya saker som man missat vid tidigare tillfällen och trots alla gånger jag har sett denna så lockar den till fortfarande till skratt och den tillkommande huvudvärken efter skratten. För den är verkligen så rolig.

Val Kilmer som gör sin debut och sjunger faktiskt allting med i filmen, är kalas som en amerikansk surfande Elvis-kopia som plötsligt finner sig i Östtyskland och kämpande i deras franska motståndsrörelse mot den styrande militär regimen. Inte ens skenavrättningar, familjepaketet av The Anal Intruder,


läkarnas kamp efter att ha i två timmar jobbat för att få bort leendet på hans managers ansikte efter dennes bortgång pga ovannämnda leksak, uppvisningar och en jäkla massa till hindrar honom för att ta upp kampen tillsammans med Chocolate Mousse och hans vänner. Det är ständigt nåt som händer här så det gäller att vara vaken så man inte missar något och framför allt, vad ni än gör så missa inte kovändningen i filmen. Den är klassisk!

Peter Cushing, denna stora man, är med som svensk bokhandlare som har rätt udda böcker i sin bokhandel och gör en liten homage till sin egen roll i Terence Fishers The Curse of Frankenstein. Vi får även Omar Sharif som här gör en roll som vi i min familj alltid kommer att minnas honom för. Så fort han kommer på tal så nämns hans roll här. Och som inte händelserna i filmen är tillräckliga så får vi en grymt fyndig dialog med som denna Östtyska nationalsång:

Hail, hail East Germany / Land of fruit and grape / Land where you'll regret / If you try to escape / No matter if you tunnel under or take a running jump at the wall / Forget it, the guards will kill you, if the electrified fence doesn't first.

Detta är precis vad som behövs en tråkig söndag när inget ser ut att få en på bra humör och spriten är slut så i stället för att raka skinkorna med en smörkniv så kan man alltid kasta på denna, få sig några riktigt bra skratt, lite huvudbry, lite huvudvärk av alla skratt och sedan kan man kasta ut alla bekymmer efteråt. Man bryr sig inte för denna rättar till allt. En härlig film och jag älskar den för den är verkligen så underhållande fortfarande fast jag kan fortfarande inte koppla varför de har en fransk motståndsrörelse i Östtyskland! Lysande fanimej, inget annat än lysande!

3 kommentarer:

khenrikm sa...

Det finns en miljon roliga scener här! Den imponerande tunneln som en fånge grävt med en sked, den extrem-ostiga pizzan i bakgrunden på restaurangen, Blå-Lagunen sexscenen med 10 par händer och fötter, eldstaden i fallskärm, den stora telefonen, bilen som exploderar efter en minimal sammanstötning med ett träd... ja det tar aldrig slut. Awesome! XD

Fredrik sa...

"fast jag kan fortfarande inte koppla varför de har en fransk motståndsrörelse i Östtyskland!"

För att "resistance!" låter mycket bättre med fransk brytning förstås!

En riktig guldrulle som jag sett otaliga gånger sedan 80-talet och som fortfarande håller. Det var väl denna och "Snilleskolan/Real Genius" som fick mig att få upp ögonen för Val Kilmer.

That is NOT Mel Tormé!

Weekend Video sa...

khenrikm:
Favoriten är Nigels berättelse om hur det gick till på skeppet som plockade upp honom. Det är obetalbar den. precis som fågeln Chocolate Mousse mosar vid slottet med den groteskt stora släggan hahaha

Fredrik:
Du får ursäkta en okunnig skåning! Men nu vet jag varför de har en men det är trots det fortfarande absurdt roligt att ställa den frågan :D