söndag 3 januari 2010

The Hurt Locker - 2008Kathryn Bigelow är en tung jävla regissör. Snygg är hon med fast nu är det som regissör hon är intressant. Hennes filmer som jag uppskattar väldigt mycket är precis som skrevs ovanför tunga och hon drar sig inte för att dra på med actionen i sina filmer. Near Dark. Strange Days. Point Break. Dessa är mina favoriter på hennes resumé och denna platsar fint där och är i riktigt gott sällskap för detta är något av det mest spännande jag sett i år och säkerligen kommer den att förbli det ett tag med.

Givetvis är det kriget i Irak som skildras här och vi får följa ett team på tre man varav en av dem är bombdesamerare och verkligen fast i sitt jobb. Ju värre situation och ju mer stressad den är ju mer njuter våran man. Men tyvärr för honom så är hans tur i Irak strax slut och hemfärden väntar. En hemfärd till varuhusshopping, blöjbyte och svenssonliv. Jeremy Renner från 28 Weeks Later och S.W.A.T. spelar den adrenalinknarkande bombdesarmeraren och i andra mindre roller ser ni David Morse, Ralph Fiennes och Guy Pierce. Just Fiennes är väldigt kul i sin roll om ni kan känna igen honom men detta är Renners film.

Actionen är grym, inget annat är väntat och vi får våra handkameror precis som vanligt i Bigelows filmer och det känns ibland som man själv är i smeten fast tack och lov så är man inte det utan sitter tryggt hemma i soffan. Det är feta explosioner, oväntade situationer och härlig fientlig eld från prickskyttar och alla dessa underbara tomhylsor som faller i slow motion som alltid är så trevliga att se. Detta är en jäkligt bra och spännande film rakt igenom och jag kan inte vänta tills man kan lägga vantarna på den på Blu-ray för där kommer denna att verkligen göra sig rättvis. Har jag tur så är där ett fint DTS-spår med!

Rekommenderas det varmaste!

4 kommentarer:

khenrikm sa...

Jag har hört goda ting om denna. Framför allt att det är en Irak-film som fullkomligt struntar i att de är i just Irak. Det är krig helt enkelt, och politiken bakom kan fara och flyga. Near Dark är i sanning en höjdare också!

mamoulian sa...

Near Dark är en fantastisk film; Strange Days riktigt bra och Point Break en liten ungdomsfavorit när man var i actionåldern (vilket man inte direkt är nu då ;-)... Får kolla in nån bild på henne då, när du säger det...

Ninja Dixon sa...

En seriös krigsfilm utan politik låter extremt tråkigt, om det inte är som Örnästet eller liknande? Lite mer äventyr, i så fall kanske jag gillar den.

lizzardking sa...

Detta var en riktigt spännande film faktiskt så oavsett krig eller politik så bör man se den tycker jag. Kathryn Bigelow kan man kolla in med när man ändå är i farten ;D