tisdag 5 januari 2010

Give ´em Hell, Malone - 2009



Russel Mulcahys senaste lilla stänkare är en noir-film i Sin City stil med Thomas Jane, Ving Rhames och Leland Orser. Inledningen är kalas och bjuder på fett grym underhållningsvåld som sätter en standard för filmen som aldrig nås igen för det var bara i början som det var så kul. Och sådant är inte så snällt tycker jag. För här får vi en grym shoot-out med hög body count och gott om grova squibs som imponerar för sedan ta en mer barnvänlig inställning. Visst är det lite våld då och då så det blir vi inte lurade på men resten av filmen är inte lika imponerande.

Tankarna på Sin City förekommer ofta i denna och man väntar bara på det ska bli svartvitt och skärmen ska skrika ut att Tarantino varit med i kulisserna en dag och drack kaffe men det blir aldrig så. I stället får vi hårdkokt dialog, fina miljöer, snyggt foto men också en fruktansvärt illa femme fatale i form av Elsa Pataky. Hon drar ner filmen rejält och det tog inte många minuter innan mitt intresse för filmen dämpades när hon började misshandla dialogen. När hon ska se tuff ut som de forna damerna i denna sortens film så ser hon mest ut att ha tandvärk. Inget bra betyg det. Jane och Rhames är alltid sevärda, även här men filmen är tyvärr inte vad jag hoppats på den skulle vara.

På ett par ställe så förekommer det ett par scener som är verkligen illa editerade och man undrar hur i helvete Mulcahy har tänkt för det stämmer inte alls. Man sitter och undrar om det var hack i filmen för plötsligt är scenen omstartad igen! Ni förstår när ni ser den. Samma när Elsa sitter på en säng och ska sära på benen förföriskt för Jane. Precis när det ska bli bäverraffel så är fanimej gottepåsen foggad! Sånt trodde jag bara hände i japanska släpp. Jag var faktiskt tvungen att kolla om denna var PG13 men den var R underligt nog för till och med hennes duschscen är rätt fattig. Kameran hålls precis ovanför rumpan på henne. Jaja, skitsaker egentligen men foggningen var jäkligt oväntad.

En besvikelse för denna hade jag förväntningar på men nu blir det den senaste Seagal i stället och han sviker aldrig en!

Inga kommentarer: