måndag 4 januari 2010

Nighthawks - 1981



Stallone har beskyllts för mycket under sina dagar fast jag har aldrig hört någon beskylla honom för att vara snygg. Och snygg kanske han inte är här men stilig, det är han verkligen i ett varmt helskägg i ett kallt New York under januarimånad tillsammans med Billy Dee Williams jagandes Rutger Hauers kalla och oberäkneliga terrorist. Mer är det inte här och det behövs inte för detta är ett fint hantverk av Bruce Malmuth som även är skyldig till filmer som Pentathlon med Dolphan och Hard To Kill med allas våran Sigge Seagal fast detta är hans bästa verk, det får jag erkänna.

Tempot är kalas, stämningen fin och miljöerna... vi pratar för fasiken om New York, tidigt 80-tal i januarimånad, så de är såklart stenhårda och underbara. Något annat är otänkbart. Tråkigt nog är detta inte en film som kommer på tal när det talas om Stallone-filmer utan då är det Rocky och Rambo som gäller för precis som Rhinestone så är detta en bortglömd och underskattad skatt. Speciellt för oss som gillar den här sortens snutfilm med en thrillerkänsla över sig.

Vad som är dåligt med filmen är faktiskt printen som är en klippt version och det är så på alla släpp på filmen och det märks i slutet. Istället för de utlovade sex skotten som ses i resultatet får vi tittare bara bevittna två av dem. Det märks inte så värst mycket i klippningen för där har de fått till det rätt okej men det ser löjligt ut och det märks det fattas scener och framför allt, squibsen visar vad som missats. Men det är vad det är och det kan inte ändras så man får ta det som en grovarbetare. Hårt, smutsigt och alldeles förtvivlat. Filmen i sig är hård, smutsig och underbar så det väger upp. Mycket nöje för er som inte sett den än!

6 kommentarer:

khenrikm sa...

Aaah, en film som har gått mig helt förbi. New York är alltid trevligt!

Weekend Video sa...

Happy hunting! Finns på billig DVD, for your pleasure ;D

mamoulian sa...

Minns att jag gillade den ...och så är ju Rutger världens bästa skådis ;-)

Weekend Video sa...

Här är han verkligen obehaglig faktiskt med och framför allt så är alla skådisarna i filmen på topp. Joe Spinell är med oxå för helsikke!

Jay sa...

Såg om den för ett tag sen och den håller fortfarande och Wulfgar är nog det hårdaste namnet på en bad guy

Weekend Video sa...

Det är onekligen ett hårt namn det!