fredag 15 januari 2010

Creature - 1985




Åter till barndomen blir det med denna lilla bortglömda skatt som fanns på Viking Video under titeln Inkräktaren och stoltserade med Klaus Kinski i en roll. Själv sågs denna fler gånger och man rös vid samma scener så därför var det nu extrakul när de scenerna kom upp igen men med ett annorlunda resultat såklart. De var inte lika skrämmande som då men de var inte på något sätt dåliga utan mer för att nu har man sett samma sak så otroligt många gånger att man blir förbannad om de inte dyker upp i en film i denna genren. För den genre denna tillhör är den genre där ett ensamt rymdskepp landar på en ensam planet av olika anledningar vare sig det är alarmanrop eller ekonomiska förutsättningar, vilket det är i det är i detta fallet, och de får rövarna fulla av en vilsen stuntman i en gummimonsterdräkt full med slem, klegg och andra lokala vidrigheter. Inget nytt nu kanske för en erfaren publik men 1985 så var man inte petig ej heller bortskämd med Alien-kloner som man är nu.

Här är det samma gäng som så ofta förr. Vi har den starka ekonomiska personen som är ansvarig för hela skiten, vi har kaptenen på skutan, vi har forskaren/läkaren, den oroliga och en den kåte tröstaren som alltid har något att sticka till när lusten slår till, den militära auktoriteten som ska skydda, tvivlaren som vill därifrån och framför allt en överlevare från ett tidigare skepp som hittat dit först. I detta fallet så har tyskarna hunnit före och således får de en rabiat Klaus Kinski på halsen som inleder sin scen med att tafsa på den fåordiga militära auktoriteten. Det visar sig vara en urgammal livform som tar över människorna och på så vis använder vissa av dem som lockbete för att kalasa på deras polare. Inget avancerat utan en simpel men jäkligt effektiv story.

Kinski haltar med sin dialog och först trodde jag det var som han var kass på engelska men det visade sig att det var hans karaktär i filmen som skulle vara det. Kinski var överraskande bra här och imponerande på mig vilket han aldrig gjort tidigare. Resten gör bra i från sig med så var inte oroliga för det. Tyvärr så finns det inget ordentligt släpp på denna film som visst ska vara filmad i 2.35:1 widescreen och de som finns endast är i 4.3 vilket är synd. Men filmen är en härlig sak med gott om fina effekter och ett stort monster som vi aldrig riktigt får se i all sin prakt utan det mer döljs än flashas för fullt vilket jag gillar. Det man inte ser är alltid mer kul än det man ser såvida det inte gäller klipp. Eller porr.

För alla er som gillar Forbidden World/Mutant och alla dess släktingar i denna genre är här en härlig film med skön stämning, fina effekter, gott om blod och lite gore. Och såklart ett härligt gummimonster dock utan tentakler. Rekommenderas varmt!

2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Jag hade Viking video släppet back in the late 80s, vet inte hur många ggr jag sett den här :)

Weekend Video sa...

Hade inte sett denna på många år men det vette fan om man inte uppskattade den ännu mer nu :D

En jäkligt härlig film!