söndag 3 januari 2010

War Dog - 1986För många är säkert Mats Helge Olssons The Ninja Mission synonym med svensk action för andra är det säkert Noll Tolerans och regissören Anders Nilssons filmer om Johan Falk det men det som de två olika filmerna har gemensamt är det att de båda haft Anders Nilsson inblandade i sig i olika roller. I denna är det han som står för fotot. Handlingen är den att en Vietnamveteran vägrar inse att hans bror dött och startar upp en egen utredning om vad som kan ha hänt honom men det som han finner är nog inte värt det.

Storyn är simpel, skådespeleriet inte alls illa men alla är dubbade och det gör att det ser rätt tokigt ut men jag har sett värre faktiskt. Vad som verkligen är illa är den här manin att vi ska tro filmen är inspelad i USA och att den ska utspela sig där. Det är den inte, den är inspelad i Varberg med svenskar i rollerna. Inget fel alls i det men det blir lite löjligt med amerikanska flaggor i tid och otid i svenska hem som är så uppenbart svenska och 80-tals aktiga att det skriker om dem. Svensk action har annars en tendens att se krystad och seg ut och just i Anders Nilssons film Livvakterna är det fruktansvärt segt när det väl blir drag i galoscherna och man bara tar sig bedrövat för pannan och skakar i vanmakt. Här däremot är det fint flyt i actionscenerna och det serveras de blodigaste squibs jag någonsin sett på film. Jag tror till och med de spöar dem i The Ninja Mission.

Inledningsmassakern här där både vuxna som barn mejas ner så de bokstavligt talat slits sönder sätter en standard som tyvärr inte resten av filmen klarar av att leva upp till och större delen av filmen går mest på tomgång och puttrar även om vi får lite raffel mellan varven som mest verkar vara inkastade för att hålla tittaren kvar fast skottlossningen på tivolit är underhållande. Bäst är killen som skjuts i vattenrutschkanan och åker efter den lille grabben ner med blodet flygandes över allt. Det var en härlig scen. Annars är detta en film som det inte känns helt omöjlig har varit lite som inspiration för Universal Soldier ett par år senare. Upplägget är där dock ej i samma budget eller utförande men likheterna är påtagliga.

Kul att se en gång för dess våldsamhet men inget som man minns för sin kvalité. Med andra ord, det är ingen ny The Ninja Mission. Men faller ni över den så kan den säkert roa om ni är på humör för svenskt ultravåld.

4 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Jag såg den här i julledigheten och har en halvfärdig recension liggande.... klart kultig rulle. :)

lizzardking sa...

Det är bara att kasta upp då :D

Anonym sa...

Kul att filmen fortfarande uppskattas av en del... Jag var den som gjorde alla specialeffekter i filmen och vi arbetade under en väldigt låg budget med hemmagjorda squibs. Tog en evighet att rigga scener som tex den i bergen med allt skjutande. Vapnen är repliker som apterades med sqibs också som utlöstes via en sladd genom skådespelarens byxben... Om ni kollar npga så är det bara ett skott som syns i bild med vapnet. Alla andra är träffar och ljudeffekter. DVD-versionen är kraftigt nerklippt då de blodigaste scenerna gjorde filmen totalförbjudna av censuren i Sverige när den skulle visas på bio.... Jag är säker på att filmen skulle kunna visas i sin helhet idag... MVH Martin Sundahl

lizzardking sa...

Vad roligt att få del av arbetet bakom filmen samt att du vill dela med dig av det :D

Stort tack för din kommentar och för att du tog dig tid att både läsa här inne som att finna denna lilla blogg!