måndag 4 januari 2010

The Ninja Mission - 1984Få svenska filmer är mer omskrivna än denna klassiker. Jepp, det är en klassiker i ordets sanna mening fanimej och hör sen! Vi får här regissören Mats Helge Olssons grymt Peckinpah-influerade skottlossningar med mängder av kroppar som genomborras av otaliga skott i vacker slow motion och vi får några av de bästa squibs som endast överträffas av de i War Dog. Det är våldsamt utav helvete med hjärtan som exploderar, huvud som kapas med ninjasvärd i en rejält grafisk scen som bara måste ses, otaliga statister som mejas ner av ninjor med svenska kpistar, även det i slow motion givetvis och vi får Sveriges huvudninja Bo F. Munthe i en benhård roll som just ninja.

Om man ska klaga på något här så är det faktiskt det att den blir lite dryg i mitten även om vi får lite action inkastat men håller man bara ut så får man en fin avslutning som höjer hela upplevelsen till max. De flesta skådespelare här är antingen svenskar eller polacker och av alla dem så är det faktiskt bara en som är under all räddning i agerande och det är Sirka Sander som professorns assistent. Hon kan inte ens prata engelska utan det låter för bedrövligt. Resten av dem sköter sig fint och jag finner mig själv faktiskt gilla Krysztof Kolberg som våran leading man. Han har en skön stil och en härlig karisma som lyfter upp filmen och faktiskt skänker en stor del trovärdighet till hela upplägget.

Nu har jag inte sett denna på många år men jag har faktiskt haft denna på en ripp från den japanska laserdiscen och där var filmen i 2.3:1 widescreen om jag inte minns helt åt helvete fel. Nu står det 1.85:1 på IMDB men det ska man inte ta så noga på tror jag och tyvärr så är nog den versionen svår att finna i dag men jakten går vidare på den. Annars sågs denna ofta på vhs och var en av dem filmer som alltid fick följa med hem och otaliga är de flickvänner som fått dela den upplevelse. Allt till deras förtret och min stora glädje för denna film ska avnjutas i sällskap och helst då i sällskap med likasinnade som vet att uppskatta finkultur som denna klassiker men den är även kul med sådana som inte vet att den här filmen finns och därför inte heller uppskattar sådant för reaktionerna kan ibland bli roligare än filmen.

En sann våldsklassiker som verkligen förtjänar ett ordentligt slut och i rätt format för det är alla vi fans av den absolut värda! Rekommenderas det blodigaste och 5 kpistar av 5 möjliga.

6 kommentarer:

khenrikm sa...

Oj, otaliga flickvänner som råkat ut för detta? Du vet att om det inte är ett vinnande koncept så kan man ändra på det? ;D

Annars en given höjdare detta. Såg själv nånting i somras vid namn typ "vilse i grottorna" eller liknande, samt "Russian Ninja" i nån slags minifestival med tema Olsson i sommarvärmen. Med öl. Riktigt trevligt faktiskt.

khenrikm sa...

Äh - "Jagad i Underjorden" (1992) var det ju.

lizzardking sa...

Tro mig, jag har visat värre saker än denna ;D
Fast kanske därför man är singel nu....

Jagad i underjorden såg jag när den rullade på Femman för många år sedan och det var ingen höjdare då men det stämmer säkert inte i dag det. Russian Ninja har jag inte sett alls men den kanske borde sökas upp så tack för tipset!

mamoulian sa...

Är det den här jäkeln där de skjuter armborst med grejor som exploderar hjärtan *lol*

Jay sa...

Klart att du ska kolla upp Russian Ninja och Jagad i Underjorden, bägge finns som lågpris dvd så det är bara att slå till

lizzardking sa...

M-baby:
Det stämmer fint det :D

Jay:
Om jag ska vara ärlig så är jag tveksam om det är något men springer jag på dem så är det inte omöjligt :D