måndag 18 januari 2010

Lady Frankenstein - 1971



Weekend Video fortsätter att slå ett slag för starka kvinnor inom filmens underbara värld även om filmerna kanske inte är så underbara men kvinnorna är vackra så vi rullar på starkt. Denna gången är det den gamla vanliga Frankenstein-versionen som får en förlängning i och med introduktionen av Frankensteins lika galna dotter som inte tvivlar för att ta steget längre än farsan. Och historien om världens mest kända monster är så välkänd så vi fortsätter när väl gubben är död.

Obs - stor spoiler kommer här under så skit i att läs om ni inte vill veta slutet - obs!

Lady Frankenstein, här spelad av Rosalba Neri som är en klassisk skönhet som inte drar sig för att kasta paltorna, tar över när Frankenstein, spelad av Joseph Cotten, fallit offer för sin egen skapelse som drar ut på stan och börjar avyttra diverse invånare för brinnande livet. Hon är inte sämre utan hon ger sig på att skapa ett eget monster som ska stoppa det första men det går inte utan hjärna så hon helt enkelt gifter sig med sin fars assistent, övertalar honom att donera sin hjärna till det kommande monstret och sedan med gubben ståendes i hörnet, förför den efterblivna gårdskarlen därav han dräps av maken när Lady Frankenstein är i full galopp under tiden. Så in med den gamla hjärnan i den unga kroppen och snart nog så är hennes verk komplett i tid för att slåss med den första monstret som har tagit sig hem med hela byn i hasorna kompletta med högafflar i trä, facklor och allmänt taskigt humör. Monsterna drabbar samman i slutminuterna medan slottet brinner därefter den ilskna pöbeln stormar källaren där Lady Frankenstein, utrustad med bröstvårtor hårda nog att skära glas, ligger och idkar samlag med det nya monstret med det gamla monstret ligger sönderhuggit i bitar på golvet under sig och med källaren i flammor samtidigt som monstret stryper henne under akten och där pratar vi om slut!

Slut på spoilern!

Vad kan man säga som inte står i texten ovanför? Här är det handlingskraftiga kvinnor i full kontroll som inte skäms för att ta för sig och vilsekomna män som mest snackar och desto mindre gör. Rosalba är verkligen en vacker kvinna som har en speciell dragningskraft som gör att man dras till henne så fort hon är i bild och i bild är hon ofta. Man kan jämföra henne med den lika vackra Helga Liné som också har den förmågan att få vilket skräp som helst att verka intressant så fort hon är i bild. Joseph Cotten som även syns till här var med i många italienska filmer under sin karriär drog sig aldrig för att blanda högt som lågt i filmväg men har aldrig varit någon som jag ägnat större intresse för så därför var det coolt här att se att Joshua Sinclair var med här i en roll som en av ledarna för pöbeln. Men det är Rosalba som är stjärnan för mig och det räcker långt.

Filmen i sig är helt okej men utan sin dos av nakenhet och våld så hade den inte varit lika kul för när det kommer till Frankenstein-filmer så är mina favoriter de med Peter Cushing i men ni vet vem vid det här laget håller kvar mitt intresse. Sen att mitt intresse för italiensk film svalnat så var det faktiskt kul att se denna då den var bättre än jag först trodde. Det tråkiga är det att det finns ingen komplett version av filmen då alla är klippta på både det ena som det andra sättet. Och den version jag såg var bland de mest kompletta men det visade sig i format som skicket på printen ändrades under tiden men det får man ta om man vill se den "hel". Fans av Frankenstein och italiensk film har verkligen något att hämta här. Vi andra som bara vill se snygga nakna klassiska damer bör inte missa den heller. Med andra ord, något för alla här.

Inga kommentarer: