måndag 1 februari 2010

A Bay Of Blood - 1971



Premiär för Mario Bava på denna bloggen och jag får säga denna överraskade mig positivt denna gången för första gången jag såg den så gjorde den inte det. Fast nu är man äldre, rundare och mer öppen för all sorts förslag så det kanske ligger något i det, jag vet inte eller så var det bara jag som var på gott humör. Hur som helst. Storyn kretsar i all sin prakt runt en bukt som alla vill lägga sina smutsiga nävar på och exploatera så gott de kan och tro mig, de är många till antalet som vill komma över den. Det första vi får se är mordet på ägarinnan till bukten av hennes make som själv lämnar in tofflorna kort efter frugans demis och sedan fortsätter det så utefter släktträdet och grannskapet. Turerna och svängarna är många men Bava styr det med säker hand och även när det ser ut att mest bli Kalle Anka av allt så ändrar det riktning igen och vi får nya antagonister som för kallet vidare.

Bava som även skötte fotot här bjuder på en färgrik film i sprakande färger och trots den ska utspela sig i februarimånad så tycker jag det mer ser ut som höst för det ser onekligen kallt ut. Speciellt i Brigitte Skays badscen fast det kan bero på annat än kylan där... Nu är det inte bara färgerna som sprakar här för agerandet är fint och här har han verkligen fått till rätt personer som gör härligt osympatiska karaktärer där min favorit spelas av den stenhårde Luigi Pistilli. Han ska kollas upp mer nu, den saken är säker!

Som de flesta känner till så har Sean S. Cunningham rippat flera mordscener här i från till sin Friday the 13th och ryktena var att italienarna var vansinniga för detta och till och med gick så långt att de påstod att jänkarna mördade Bava för att komma undan med. Vilket är totalt vansinnigt i sig och mer förklaras av det ökända italienska humöret än deras känsla för realism. Men man kan inte mer än att skratta åt påståendet för det är trots allt rätt komiskt. Filmen i sig är en skön film med oväntat många grafiska mord och ett fint tempo. Nu är jag ingen större fan av giallos men om man nu ska kategorisera denna som en så är det den bästa av dem som jag sett men själv ser jag den mer som en härlig rysare, inget annat. Ni andra som är på humör för en bra film med gott om mord och en välskriven story som även har ett grymt underhållande slut behöver inte leta längre. Detta är den ni sökt efter.

5 kommentarer:

Mr_v sa...

haha, det där om mord-rytet på bava hade jag inte hört, hysteriskt underhållande.
Och en kanonfilm är ju det här. Sicket slut! Och morden håller fin klass. Mest är det stämningen som lever kvar i minnet efter den här, dock. Jävligt speciell atmosfär!

mamoulian sa...

En mästerlig film där jag oxå tycker slutet är bäst. Visade den för polaren hemma och blev så jävla paff! "They're good at playing dead, aren't they?"

Weekend Video sa...

Mr_v:
Italienarna har verkligen en brinnande fantasi ;D

mamoulian:
Slutet är verkligen lyckat här :D

khenrikm sa...

Jag köpte "Blood and Black Lace" pga dess fina omtalan men blev lite besviken. Jag tror jag håller mig avvaktande när det gäller Bava. Helt ok men inget jag kommer samla på.

Weekend Video sa...

Blood and Black Lace fann jag väldigt överskattad så mina förhoppningar om Bava har varit väldigt låga sedan dess. Men denna rätade lite upp dem igen så ge den en chans.