lördag 20 februari 2010

Supervivientes de los Andes - 1976



För alla er som tyckte Alive var en överskattad soppa med inget bett i sig så är detta filmen att se i stället. Rene Cardona Sr. som aldrig drog sig för att göra lågbudgetversioner på sanna händelser ger här sin filmatisering av händelsen i Anderna när ett gäng glada rugbyspelare fick kalasa på varandra när deras plan kraschade i just Andernas bergsmassor. Lyckligtvis för oss så var Hugo Stiglitz med på planet och styrde upp röran, i filmen då alltså för hade han varit med i själva olyckan så hade jag hoppats på att de hade käkat honom först.

Storyn är precis som den i Alive och det känns som om Alive är en ren remake på denna bara med avsevärt bättre effekter och snyggare pojkar för Hugo är ju allt annat snygg även om han har skägg. Och just fallet Hugo intresserar mig här för den första timmen såg jag inte till honom alls för han hade inte sitt "karaktäristiska" skägg så jag tror de hade en snygg yngling den första timmen med klen skäggväxt och sedan när det var dags att visa hur länge de varit där uppe och det krävdes skäggväxt så kallades Hugo in och pojkspolingen åkte ut.

Hugo är även den som fäller den bästa repliken i filmen när de väl kommit ner från berget och hittar en flock kor. Han helt enkelt erbjuder sig att klättra upp i ett träd med ett par stenar för att när det blivit mörkt kasta dem på en ko så att de kan sno ett par stekar ur den! Hur festlig som helst Hugo här. En annan sak han också är ansvarig för är den att han är den enda som efter kraschen som springer och kollar på klockan hela tiden precis som det spelar någon roll där de befinner sig! Vad har han brått till egentligen?

För att lämna Hugo och hans upptåg så drar denna sig inte för att visa det som jag finner intressantast i hela händelsen nämligen kannibalismen. Där Alive nöjde sig med att ett par knivhugg i en död röv och några få korta sekvenser på förtärande så får vi hela baletten här. Det skärs upp för att torkas, det käkas, det ligger en kropp intill deras torkningsplats och vi får se en kropp med all kött borta men huvudet intakt. Precis som man förväntar sig det gick till så det är ett plus i kanten det men annars är det mest bönestunder, närbilder på kors, gruppkramar och liknande upptåg som det centreras runt och det blir rätt segt. Budgeten är låg och har inte ens kommit i närheten av budgeten till cateringen på setet till Alive och det märks för det är mest studio, arkivbilder och frigolitsnö som de rullar sig i men även öppen natur och berg samt de berömda korna då som Hugo inriktade sig på.

Kraschen i början är bara modeller och den är rätt komisk gjord men resultatet av den är intressant så heder till Cardona där. Annars är det samma film som Alive i det stora hela men med avsevärt mer kannibalism bara och ärligt talat så är filmen precis som Alive rätt tråkig och seg mellan varven och bjuder förutom glupskheten inget nytt. Men även en blind höna finner ett korn ibland så fans av Cardona och Stiglitz kan alltid kolla upp den eller om suget efter lite spansk katastroffilm är stort så satsa på denna. Vem vet, ni kanske blir bitna av den...

Inga kommentarer: