fredag 5 februari 2010

Dagon - 2001



Brian Yuzna och Stuart Gordon har en del Lovecraft-filmatiseringar bakom sig och de mest kända är Re-Animator och From Beyond. Detta är ännu en men långt i från samma klass som de två och att såga den är kanske att göra det lätt för sig men bra var den faktiskt inte även om minnet mitt ville säga annorlunda. Gjord i Spanien när Yuzna fortfarande var där och det gillar vi för spansk film är kung men dit räknas inte denna.

Det som drar ner den är valet av Ezra Godden som leading man som baserade sin "hjälte" på Buster Keaton och Keaton var nog inte den sortens hjälte som Lovecraft tänkte sig i sina historier. Jag kan inte göra det i alla fall. En annan sak är de rätt sunkiga cgi-effekterna, de är allt annat än bra här. Visst, vi får hederliga latexeffekter med så varför har de inte kört på de hela vägen kan man tänka. Scenerna med öppningen i havet till grottan kan jag förstå men inte de scener med båten och blodet i vattnet samt liknande scener. Det drar ner helhetsintrycket åtminstone för min del. Bästa scenen i effektväg är när de flår gubben levande, den imponerade får jag säga.

Annars är stämningen skön men det hjälper inte när filmen i sig är minst 20 minuter för lång och det känns som vissa scener upprepas in i absurdum. Då menar jag hela den här passagen innan Godden väl blir tillfångatagen och förd dit han ska. Vad mer som drar ner är scenen med låset på hotellrummet som är bara för dum så den skäms man mer för att se än något annat i filmen. Den kunde de gott ha skippat helt. Så nej, detta är inget vidare och endast för inbitna Yuzna och Gordon fans som bara måste se allt. Själv ser jag hellre om From Beyond och minns de fornstora dagarna.

6 kommentarer:

khenrikm sa...

Denna såg jag i 10-minuterssegment på Youtube utan ljud en söndag på jobb. Och då var den helt ok!

Jag har inte heller något till övers för Ezra Godden, han var med i Masters of Horrorfilmen Dreams in the Witch House som jag inte är så förtjust i.

Rekommendera gärna en riktigt bra Lovecraftfilm!

Weekend Video sa...

From Beyond! Har ett par till som ska ses men det står still för stunden vilka som är riktigt bra så du får helt enkelt vänta ;D

Mr_v sa...

Håller med om att den här är rejält överskattad. Har aldrig riktigt förstårr vad det är folk gillar så med denna, flera av mina vänner hyllar den. Tyckte mest den var repetativ och seg.
Nä, From Beyond skare va =)

Lord Humungus sa...

Det var ju trevligt att det inte bara var jag som störde mig på Goddens Papphammar-snubblande. Håller med dig till fullo.

Weekend Video sa...

Härligt att höra, grabbar :D

mamoulian sa...

Re-Animator och From Beyond är två Tio-i-topp och nästan lika bra (gissa vilken jag ändå gillar bäst ;-)... Dagon går inte att jämföra med, men jag är ändå väldigt svag för denna - Ezra Godden eller inte - detsamma gäller Dreams in the Witch House. Keep it up, Bro!