onsdag 3 februari 2010

Cockfighter - 1974



Nej, detta handlar inte om Östungerska män som korsar svärd i stridens hetta utan den handlar om tuppfäktning vilket iofs är skoj det med. Bara mer brutalt kan man minst säga. Warren Oates är en lirare som försörjer sig just på tuppfäktning och efter att ha förlorat sin bästa tupp pga sin stora trut och dess alkoholintag så bestämmer han sig helt enkelt inte för att snacka mer förrän han vunnit mästerskapet han suktat efter hela sitt liv. Vilket inte är så lätt när man inte bara förlorat sin bästa tupp, sin bil och sin trailer och alla sina pengar utan även sin flickvän som han kastar med i bara farten till den lycklige vinnaren. Men han ger inte upp och börjar så smått att ta sig tillbaka igen och vad passar bättre än att sälja sitt hus som hans bror och dennes familj bor i då.

Warren Oates och Monte Hellman som regisserade denna gjorde även Two-lane Blacktop ihop och ett par till och här sviker radarparet inte det minsta heller. Oates som är allt annat än bildskön är en fantastisk skådespelare och kan som ingen annan gestalta personer som fallit ner fler gånger än vad som är normalt och trots allt reser sig för att försöka än en gång. Här gör han det än en gång och trots han är stum i så gott som hela filmen så tar han över direkt med sin blotta närvaro. Hellman sköter regin fint och vi får flera bra skådisar i andra små roller som Steve Railsback, Ed Begley Jr, Harry Dean Stanton och filmen är faktiskt editerad av Lewis Teauge som förekommit här på Weekend Video ett par gånger som regissör.

Nu är detta inte bara tuppfäktning på schemat som gäller här utan vi får även en intressant bild av ett gammalt USA och dess bakgårdar och personerna som följer denna sysselsättning, allt kommenterat av Warren Oates som narrator även om han är tyst i filmen. Tuppfäktningen är faktiskt i fokus här och inte som i andra filmer där det förekommer ett gånger i filmen och sällan i bild men här är det tätt med det och alltid i bild och det är inga vackra scener som det bjuds på. Tuppfäktning är faktiskt grymt får jag säga!

Som så många andra fina och bortfallna filmer så är detta ett glömt mästerverk som verkligen förtjänar ett nytt fint släpp i sitt rätta format då Anchor Bays släpp är OOP sedan länge så hallå! Criterion! Dags att vakna nu? Så ge er ut på nätet och sätt i gång och ladda hem för denna lär ni inte hitta i reabackarna på ICA. Lysande film som förtjänar all uppmärksamhet och ett rejält fint släpp!

Hittade detta på IMDB så var bara tvungen att lägga in det med:

While trying to come up with an ad campaign to this seemingly unmarketable film, American International's advertising committee came up with this humorous fake tagline: "He came into town with his cock in hand, and what he did with it was illegal in 49 states."

Så nu kan man inte säga att filmbolagen är utan humor längre.

4 kommentarer:

Ninja Dixon sa...

Har inte sett den, men den verkar onekligen bra. Corman berättar i sin självbiografi hur filmen floppade så hårt att de var tvungna att klippa ihop en ny trailer och inkludera en helikopter-explosion och lite naken i den för att få folk att se filmen :)

Jag tror dessa scener hamnade i någon version av själva filmen också, i en drömsekvens.

Weekend Video sa...

Jag glömde ju bort Corman! Doh! Tack för du nämnde det :D

Det förvånar mig inte för Cockfighter är egentligen en aka titel då de satsade på denna som Born To Kill med en poster med en yxsvingande Warren Oates och en text som utlovar naket. Enda yxa Oates svingar i filmen är en som han tar i från Ed Begley jr. och där är varken naket eller helkopterexplosioner i filmen :D

Själva filmen i sig är en lugn historia och enda våldet egentligen är mellan tupparna som slåss för livet.

khenrikm sa...

Verkar vara en tuppenfilm!

Weekend Video sa...

Akta så du inte får tuppjuck bara nu!