tisdag 14 april 2009

The Black Scorpion - 1957



Gamla monsterfilmer är alltid kul även om det finns sådana som är mindre kul typ Behemoth och The Valley Of Gwangi och de riktiga höjdarna som dem Them!, The Beast From 20.000 Fathoms och denna. Då är väldigt roligt att titta och man känner man fått valuta för sina pengar. Denna gången är det gigantiska skorpioner som terroriserar Mexiko och två muntra karlar ger sig på att stoppa dem tillsammans med regeringen och militären vilket till en början går bra men sen kommer de rackarna fram igen till oss tittares stora glädje.

Finfina effekter av Willis O'Brien (ska det vara och inte Harryhausen och stort tack till Magnus för den rättelsen :D ) som verkligen lyfter filmen till toppen i denna sköna genre och visst ser man någon enstaka vajer emellanåt men det är tillåtet för det ska där helt enkelt bara vara. Här får vi stora slag mellan rivaliserande skorpioner nere i deras tillhåll och vi får en jättefin final med en verkligt underhållande scen där de ska harpunera en skorpion med harpun, givetvis doh!, som här leder ström men den missar så när de drar tillbaka den för att använda den igen så är strömmen fortfarande på. Ett hemskt resultat för stackaren som tar tag i den men jäkligt roligt för oss som tittar för hans spel är kalas. Mycket underhållande scen faktiskt.

När det inte är monster-raffel så är det gärna lite småtrist men det vägs upp av de fina modellerna och speciellt tågattacken är jäkligt bra samt när de är nere i grottan. Skådisarna sköter sig fint och är ett stabilt arbete och när det blir panikrusning i staden i slutet så har de verkligen fått till gott om statister och vad ni än gör så missa inte den överfyllda bussen!

Ja, ni vet vad som gäller vid det här laget. Happy hunting!

2 kommentarer:

Magnus Wersen sa...

Jag vill inte låta som en besserwisser men det var Willis O'Brien (King Kong) och inte Harryhausen som gjorde effekterna. Tack för en underbar blog förresten!

Weekend Video sa...

Oj! Så går det om man går efter baksidan på filmerna och inte läser ordentligt. Scheisse! Tack för rättelsen och kul att du gillar vad som skrivs här :D