onsdag 1 april 2009

Ong Bak 2 - 2008




Tony Jaa spelar en kille som får familjen mördad i en maktkupp och snart finner sig i händerna på pirater. De lär han allt från martial arts till svärdskonst till magi till att tämja elefanter. Och snart nog är han klar nog att ge sig ut för att söka hämnd på egen hand. Och det gör han. Tror jag.

Väntar man sig en regelrätt kopia av den första filmen så blir man gravt besviken på denna för det får man man inte. Detta är mer en historisk film av episkt slag med massor av statister, fina miljöer och rejäla fighter. Den pendlar mellan nutid och dåtid i flashbacks som kan vara lite röriga ibland speciellt då samma scen kan visas två gånger. Första gången bara snabbt och senare i sin fulla längd. Till skillnad från den första filmen så är denna väsentligt mer påkostad och det är mer story med vilket i den första filmen knappt var någon.

Men nu är detta samtidigt en lite rörig film då Jaa inte bara spelar leaden, han regisserade, skrev manus samt allt fysiskt han gör i filmen med och ryktena säger att han tog sig vatten över huvudet med det och de fick ta in en annan regissör med. Vilket det gjorde. Jaa har regisserat tillsammans med Panna Rittikrai. Rörig då det hoppar i manuset och det känns som att det fattas scener på flera ställen. Själv väntar jag bara på det ska komma en längre version vilket det lär göra. Enligt IMDB så ska denna vara 110 minuter i Tyskland medan denna jag såg var 92 minuter.

Och det är inte förrän i de sista 25 minuterna som det blir vansinnesfighter som i den första filmen och det är säkert det som de som gillade första filmen hänger upp sig på men det bryr inte jag mig om. Det är påkostat och bra gjort och det bjuds på många feta scener med i vacker miljö till råga på allt och vi får allt från svärdskonster till vanlig fighting och mera elefanter. Tyvärr lider filmen av ett otroligt korkat slut som inte ger någonting alls. Det känns alldeles fel och ihopslängt snabbt som en nödlösning och jag tar gärna emot tips i från de som kan tolka det. Synd på en annars bra film.

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Det korkade slutet beror på, liksom en viss Sagan om ringen-trilogi, att det kommer en andra del i slutet av 2009 :)

Weekend Video sa...

Tack för det, Fred! Aldrig fel med lite klarhet i saker och ting :D
Nu har man något mer att se fram emot då och man kan slappna av gällande slutet. Det passade inte alls in men nu så är det klarhet i saken.

Fred Anderson sa...

Men för att var en förstagångsregissör så klarade Tony det fint, även om han säkert fick stöd av sina mentorer :)

Det kändes som om man fokuserade på "riktig" fighting och inte så mycket Jackie Chan-stunts den här gången. På gott och ont givetvis.

Weekend Video sa...

Jag tyckte denna var bättre än den första Ong Bak-filmen på alla vis och regin tyckte jag var bra. Kanske lite luckor eller konstiga scener men annars inget att klaga på.

Fightingen var riktigt bra och framför allt varierade de den fint :D