torsdag 23 juli 2009

Sudden Impact - 1983



Ja, det är Dirty Harry igen och ni vet säkert vad han hittar på i denna så vi skiter i att älta det. I stället kan vi prata om Sondra Locke. Jag har alltid haft lite svårt för henne då hon alltid spelat veka och fragila typer på film och man har då fått den bilden av henne att hon är sådan själv. Förutom i denna då hon är hårdare än Bronson i samtliga Death Wish-filmer tillsammans. Och när man sedan läser på om henne och hur hon blev behandlad av Clintan så är det faktiskt rätt jävligt hur hon blev behandlad av både honom som Warner Bros. Men jag börjar tycka om henne mer och mer och filmen som ändrade det var faktiskt en av Clintans mer underskattade filmer, The Gauntlet som är en kalasfilm på alla vis. Så här får faktiskt Clintan en rival om hårdheten i filmen och jag tor fanimej att Locke vinner på knock-out, det förtjänar hon.

Annars är detta en helt okej Dirty Harry-film, inte den bästa i serien men inte heller den sämsta för det är vi nog alla överens om vilken det är. Tempot är helt okej om än det blir lite avslaget den sista halvtimmen och actionen är hård. Sen beslutet att ge Harry en hund kanske inte faller ut hos alla men jag gillade det. Meathead lättar upp stämningen rätt bra med sitt trevliga beteende. Påminner mig om grabben min det. En annan kul grej är den att här dyker Albert Popwell upp igen fast denna gången som snut. I första filmen är det han som skjuts ner framför bnken och får höra monologen för första gången. I andra filmen kommer jag inte ihåg vad han är medan i den tredje han är ledaren för de svarta revolutionärerna och i denna är han som sagt snut och den som ger Harry Meathead.

Som sagt en bra actionfilm men inget livsviktigt att springa benen efter sig. Har man tid att slå ihjäl så funkar den bra men se hellre The Enforcer eller The Gauntlet eller en annan valfri Clintan-film istället.

5 kommentarer:

Magnus Wersen sa...

I Magnum Force spelar Popwell den slemmige hallicken, i mitt tycke en av de mer minnesvärda karaktärerna.

khenrikm sa...

Ja Sondra Locke är blek och tanig och inte mycket att vila ögonen på. Men här funkar hon, även om The Gauntlet är en roligare film faktiskt. Vi ska dock inte glömma att även om Sudden Impact inte är nåt mästerverk så är den my-ycket bättre än valfri thriller ur nutida produktion. Jag misstänker tyvärr att Lizzardkings publik redan har sett det mesta och det är ju synd - man vill ju sprida gospel till dom ofrälse!

Weekend Video sa...

Magnus:
Tack för det! Jag var totalt blank där :D

Tack för du läser!

khenrikm:
Så sant, så sant. Du är en klippa som alltid :D

Men om någon vill komma med tips om något de vill läsa om här eller bara helt enkelt vill såga eller till och med berömma lite så går det att kontakta mig genom denna adressen:
visuellaggression@gmail.com

Jay sa...

Såg om den igår och den var helt ok, Handlingen är nog fan den mörkaste i serien.

Ska ge mig på Dirty Harry och The Enforcer också.

Daydreamer sa...

Sudden Impact är vid sidan av Dirty Harry - 1971 en av de bästa filmerna i denna filmserie.

/Daydreamer