torsdag 19 mars 2009

The Brave One - 2007



Erica Bain lever ett bra liv med sin älskade som är läkare och de har en hund. Erica har ett radioprogram som hon sänder en gång i veckan och där hon reflekterar över New York som dem båda bor i . Men en dag smäller det när de båda blir överfallna i en tunnel och hennes fästman dödad och hon själv hamnar i koma som hon ligger i tre veckor. När hon vaknar upp är fästmannen begravd och hennes liv slagit i bitar. Hon vågar inte gå ut av rädsla för det som hände. Men till sist så gör hon det och börjar ta itu med sin rädsla. Polisen har inget att gå på i fallet med hennes fästman och hon hamnar till sist utanför en vapenaffär där hon försöker köpa en pistol. Men då hon inte kan få köpa den direkt så köper hon en av privatperson. Nu är hon inte rädd längre. Och snart dröjer det inte länge innan hon börjar gå på gatorna om nätterna och rensa upp bland all möjligt skräp hon springer på.

Jodie Foster är riktigt bra som Erica Bain och man tvivlar inte på hennes hårdhet när hon börjar ta itu med avskrädet, man blir bara förvånad av att se henne i en sådan här roll. Och i rollen som filmens polis ser vi Terrence Howard gör ett bra jobb som alltid som polisen som vill rensa upp själv men inte kan. Regissören Neil Jordan är inte direkt för att göra sådana här filmer så därför blir man dubbelt överaskad. Detta är en riktigt bra film på många vis. Intelligent gjord med ett smart manus och bra dialog.

Till skillnad från Death Sentence så nöjer sig huvudpersonen här inte med endast plocka de som skadat hennes familj utan hon tar andra med. Jag tycker detta är en bättre film på det stora hela men Death Sentence har sina styrkor den med fast denna är vassare. Mycket bra film som rekommenderas varmt.

Inga kommentarer: