onsdag 4 mars 2009

House - 1986



Gjord av två karlar från Fredagen Den 13:e serien, Steve Miner (Fredagen den 13:e 2 & 3) regi och Sean S. Cunningham (Fredagen den 13:e) producent, så är detta inget blodbad utan en jävligt skön skräckkomedi kan man säga i brist på bättre ord.

William Katt från White Ghost, mår inget vidare. Frugan har lämnat honom och hans son har försvunnit mystiskt från hans fasters hus. Hans bokförläggare är på honom en ny skräcknovell som han redan fått dubbla förskott på och själv vill han göra en bok om sina upplevelser i Vietnam som ingen vill läsa enligt förläggaren. Som grädde på huset så hänger hans faster sig och han ärver huset där sonen försvann. Efter lite betänketid så flyttar han in och märker snart att allt är inte som det borde vara i huset. Kan det vara en poltergeist? Eller är det som taglinen säger: Ding dong, you're dead.

Katt är inte ensam här utan som hans trogna och nyfikna granne ser vi George Wendt från Skål och King Of the Ants. Inte lika ond här med andra ord. Andra kändisar är den gamla Bond-bruden Mary Stavin från Sverige,Örebro till råga på allt av alla jävla ställen, Kay Lenz, alltid lika fin och Richard Moll som vi såg sist i The Sword And The Sorcerer.

För alla som älskar latexmonster så får vi röven full här. Det är gott om dem och bra gjort är det med. Vi får allt från monsterdamer till monsterbarn till monsterfiskar till tentakler till fan vet allt. Latexhimlen med andra ord! Men det är inte bara rysningar och effekter det är skön komik med. Ta bara denna dialog mellan Katt och Wendt, klassiker:

Harold: - Hey, it's great to have a new neighbor. Woman lived here before you was nuts. Biggest bitch under the sun. Just a senile old hag really. Wouldn't be surprised if someone just got fed up and offed her. Know what I mean?
Roger: - She was my aunt.
Harold: - Heart of gold though. Just uh, a saint really. And uh such a beautiful woman, for her age.

Detta är ett stabilt hantverk från sköna 80-talet med hederligt folk bakom spakarna som vet vad de gör. Denna filmen följdes även av inte mindre än tre uppföljare om det räcker och givetvis så finner vi Lance Henriksen i en av dem. Mitt exemplar av denna filmen från Anchor Bay innehåller även uppföljaren, House II: The Second Story. Men det är ingen höjdare vill jag ha för mig men den dyker nog snart upp här ska ni se. Tills dess så denna för den är inte bara underhållande att se den är jävligt bra med!

Mycket varma rekommendationer!

6 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Sen får vi ju inte glömma den coola svenska titeln... Titta det spökar. ;)

Weekend Video sa...

Hahaha klassisk den titeln :D

Anonym sa...

Har väldigt varma minne från när jag var barn å såg den här. Då tyckte jag den hade några scener som var läskiga på riktigt. Läge för en omkoll. Kanske som en double bill med en annan klassisk 80-talsskräckkomedi, Spöksnubben i Skrubben!

Weekend Video sa...

Ingen dum idé det men Spöksnubben i skrubben var ingen höjdare direkt och omslaget var bättre än filmen ;D

Men just titta vi spökar hyrde vi ofta då det var ett säkert kort och mna visste precis vad man fick :D

mamoulian sa...

Småkul var den väl om jag vill minnas rätt... Den jag tycker är lite bättre av dem är väl House III med Henriksen och Brion James - inte ens en Katz i högform kan slå det paret :-D

Weekend Video sa...

Den hade väl inget med den första att göra överhuvudtaget egentligen mer än namnet har jag för mig? Den gillade jag inte alls. Fyran har jag inte ens sett och där var väl Katt tillbaka.