torsdag 26 mars 2009

Død Snø - 2009





Välkomna till världens första nazi-zombie-splatterfilm från Norge. Nej, det är ingen dålig norgehistoria. Den finns, jag såg den själv i natt.

7 korkade polare drar på tur i de norska fjällen och bestämmer sig för att fira något lov i en stuga. Redan samma kväll när de spelar spel och har det mys så kommer den lokala you´re all doomed-gubben på ovälkommet besök. Han tar för sig av ölen, klagar på det ekologiska kaffet, rullar sina egna cigg och röker inomhus. Vilken fuling. Han passar även på att berätta om en gammal lokal historia om hur under kriget norrbaggarna led under nazisterna som plundrade dem på deras guld och levde allmän jävel i grannskapet. Men kriget närmade sig sitt slut och de lokala förmågorna vågade sig på lite motstånd. Så nassarna drog till fjälls och de återfanns aldrig så givetvis är detta ett hemsökt ställe nu och gissa vilka som självklart kommer på besök!

Det är gott om korkade karaktärer här och givetvis dör dem som dem bör. Men den dummaste är nog fan bruden som tvunget ska ha sex med killen som sitter på dass och tömmer tarmen. Kan inte förstå var för hon inte kunde vänta bara. Sen har vi killen som kommer över hagelbössan och vägrar låta sin polare hålla i den, han är minst lika korkad. De enda kloka lirarna i denna filmen är zombierna och då är det verkligen illa. De är bra och bra gjorda. Våldet och splattereffekterna som vi ser är bra gjort och det är en hel del cgi fast det är värst när de låter blodspruten vara cgi-gjorda, det ser inte bra ut. Annars hade jag inga problem med det. Vad som annars störde rätt bra var det konstiga upplägget av scenerna. Plötsligt hände saker som man inte fick någon förklaring till och man fick spola tillbaka för att se vad som hänt men ändå så blev man inte klokare. Fast den scen som tar priset är den när killen halar fram en kulspruta ur ingenstans och monterar på sin snöskoter. Till och med polaren i filmen frågar var den kom ifrån men inte ens han som gjort det vet! Underligt emellanåt i denna filmen.

En okej film som funkar en gång men jag ser hellre The Bunker innan jag ser denna igen. Om jag ens ser om den. För de som gillar norsk skräck så rekommenderas Rovdyr eller Kallt Byte istället och vill ni se bra nazi-zombies så släng på Outpost eller Shock Waves, där blir ni inte besvikna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Outpost?!?!?! Hmm...ingen höjdare. Riktigt seg, förutsägbar och trist.

Weekend Video sa...

Då har du inte sett denna då visst.

Anonym sa...

Ha ha! "den lokala you´re all doomed-gubben..." :-)

/khenrikm

Weekend Video sa...

Måste underhålla läsarna så de inte läser någon annanstans ;D