tisdag 3 mars 2009

The Sword and the Sorcerer - 1982



Ytterligare en barndomsklassiker som återupplevts. Denna hette Det Grymma Svärdet på Hemvideo i Sverige och var tillsammans med Jättehajen - Vindsurfarnas Skräck och First Blood de filmer som alltid hyrdes när de var inne hos den lokala filmkrängaren. Kom över denna på dvd för flera år sedan och tyckte väl den höll sådär då men nu så var det som att träffa en gammal vän man inte sett på många år. En hit med andra ord.

Storyn handlar som sig bör om hämnd, trollkarlar, ormar och korsfästningar. Postern gör klart redan vad som väntar en så det är ingen mening med att gå in på det här. Så vi fortsätter iu texten i stället. Man kan säga denna hör hemma i samma fack som Conan, Kull, Beastmaster, Hawk The Slayer osv... Så gillar man den typen av film så bör man kolla upp denna.

Albert Pyun har regisserat stabilt och i slutet av filmen kan man se det står att man ska hålla korpgluggarna öppna för en vidare fortsättning av Talons äventyr som ska komma och den ska heta Tales Of An Ancient Empire Bara det att den kom aldrig! Men nu så såg jag att dem håller på med den nu, 27 år senare!!!! Pyun regisserar igen och den är i produktion och Christopher Lambert ska vara med. Lee Horsley med som spelar Talon i den första filmen ska göra sin paradroll igen. Andra ansikten är Kevin fucking Sorbo!!! Kull för helvete! Ralph Moeller och Olivier Gruner är också med. Och så säger dem att tomten inte finns?? Han gör det verkligen nu!

Tillbaka till denna filmen nu då. Oj, det blev svettigt det. Lee Horsley spelar Talon som sagt och vi ser Richard Lynch som hans gamla fiende Cromwell. Lynch är givetvis bra som han alltid är. Samma med Horsley, han sköter sig fint. Resten är så gott som tv-skådisar men vi ser även en del kända ansikten som ni själva får leta upp. Härliga miljöer och mysiga kulisser med gott om rökmaskinsdimma och ormar slängda lite överallt gör detta till en fin stund att tillbringa en kväll med. Lite blod och hederligt gore får vi med i en fin skallklyvning, en fantastisk skinnömsning och ett ansikte som trycks ner i en roterande slipsten med önskad effekt.

Det svenska vhs-släppet var rätt friskt klippt och det billiga svenska släppet som finns på DVD från Atlantic bör vara oklippt. Själv har jag den på reg 1 och det är oklippt så det svenska bör vara det med. Så har ni inte den så leta upp den och njut innan fortsättningen kommer. Glöm bara inte var ni läste det först!

Inga kommentarer: