torsdag 12 mars 2009

Teenage Mutant Ninja Turtles - 1990



Jepp, ni ser rätt. Ett himmelrike för alla älskare av lirare i gummidräkter och dessa sparkar stjärt med. Ursprungligen en våldsam serietidning som gjordes om rejält barnvänlig och till och med döptes om till Hero i stället för Ninja i Sverige för att rida på denna filmen. Men nu gäller det filmen. Fyra sköldpaddor som muterats i New Yorks kloaker lärs upp till ninjakrigare av en lika muterad råtta vid namn Splinter. De slåss mot en annan rivaliserande ninjaklan vid namn Foten.

Vad mer kan man begära? De är muterade och spelas av killar i latexdräkter som kan kung fu, lysande ju! Vissa är stuntmän andra är skådisar och alla är de dubbade och den som är mest känd av dem är Corey Feldman. Andra vi ser är Elias Koteas från God´s Army och pajasen Sam Rockwell i en tidig roll, den jävlen förföljer mig alltså!
Det är bra gjort och det är väldigt tidstypisk musik som blir lite jobbig i längden. Filmen funkar fint men blir lite långrandig då regissören har lite svårt att hålla ett jämnt tempo filmen igenom och det blir gärna lite segt och den hade gärna fått vara 10 minuter kortare.

Humorn är alltid nära till hands och det är gott om roliga scener. Speciellt kul är scenen där Michaelangelo gör Rocky. Annars är det gott fighting med fast det är rätt barntillåten sådan och den som väntar sig Jeff Wincott-röj lär bli djupt besviken men har man sett denna tidigare så är det ett trevligt återseende och en uppvärmning inför den bättre uppföljaren TMNT: Secret of the Ooze som innehåller hjälten Vanilla Ice! Lite mörk stämning är det faktiskt i den trots all humor och som äldre nu så märker man mer av den än vad man gjorde när den kom. Kul underhållning helt klart men lite segt emellanåt men fullt sevärd. Kolla in den!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu tar vi det lilla lungna här va... Heter inte den rivaliserande klanen Fot-klanen?

Weekend Video sa...

Fot, hand, båda är kroppsdelar hahaha men du har nog rätt. Bäst jag ändrar så jag inte får hotmejl eller ännu värre ett gäng Fotninjor hemskickade till mig.... ;D