onsdag 25 mars 2009

Re-Animator - 1985




Välkommen till slakten av heliga kor. Dagens värd är jag och föremålet för ämnet ser ni ovanför.
H.P. Lovecraft var en väldigt aktiv karaktär som skrev de mest häpnadsväckande verk, noveller, korthistorier, brev osv... samtidigt som han skapade ett eget universum i sin fantasi som fortfarande långt efter hans död växer och sprider sig vidare i alla hans fans och efterapare. Detta var bara en kort historia på ett par sidor som Brian Yuzna och Stuart Gordon sträckte ut till en långfilm. Givetvis ändrade de om det mesta i storyn och moderniserade den och läser man den så känner man inte igen den från filmen. Och läsa Lovecraft bör man om man inte redan har gjort det. Han var en mycket fin författare.

Storyn handlar här om den lovande forskarstudenten Herbert West som kommer in på universitetet i Miskatonic och där börjar med sina egna experiment som involverar klippkort på bårhuset och dess inneboende för stunden. Till sin hjälp får han motvilligt studenten Daniel Cain som efter ha fått sitt husdjur återupplivat två gånger bestämmer sig för att bistå i vetenskapens namn. Givetvis går allt åt helvete utan musik.

Detta är en film som man kan lätt avfärda som en simpel splatter/gore-film vilket den på sätt och vis är men där är så mycket mer till den än bara det. Den är unik för att den har hjärna med och en jäkligt skön svart humor. Dialogen är fin och alla skådisarna gör ett bra jobb. Speciellt Barbara Compton gör bra i från sig när hon ska få oralsex av ett avhugget huvud. I en sådan scen måste det vara väldigt svårt att behålla trovärdigheten. Jeffrey Combs kommer för alltid bli ihågkommen för sin roll här och det tycker jag han gott ska känna sig stolt över. För han är väldigt bra här. Bruce Abbott som spelar Cain har väl inte direkt gjort något nämnvärt efter denna och dess uppföljare Bride Of Re-Animator så han får väl sola sig i glansen han med för Interzone han gjorde med var verkligen ingen höjdare. David Gale som spelar dr. Hill stjäler hela filmen då han är helt enkelt bäst. Han lyckas med att vara ond, sliskig, perverterad och allmänt otrevlig och ändå en läkare på en och samma gång. Precis den läkare vi alla vill få en gång i livet, minst.

Vad som är viktigt i en film som detta är kvalitén på effekterna, är de usla så rasar filmen. Är skådisarna usla så rasar den inte för man väntar sig inget annat utan det hänger på effekterna kan man säga. Och här är de bra, så in i helvete bra. Och vi får dem i massor med. Gillar man denna filmen så finns det två uppföljare ute och en fjärde på gång. Uppföljare nummer ett, Bride Of Re-Animator är eller rättare sagt, jag minns den som bättre än denna och den kommer snart att skrivas om här för de som är intresserade att läsa om den. Den tredje och sämsta delen hittills, Beyond Re-Animator, kommer nog inte att skrivas om här för det är en verkligen en usel film. Fast vi får se om jag kan komma över ett ex i såfall kan jag såga den ordentligt, igen. Och den fjärde delen House Of Re-Animator, ska visst samla gänget från den första filmen, både regissör som skådisar. Dock inte alla då David Gayle är död samt en del nya ansikten. Kan bli kul att se då Stuart Gordon regisserar igen.

Så vill ni se en riktigt bra film med smart dialog och handling, skitmysig stämning, bra aktörer med fina gore-effekter så se denna. Ni blir inte besvikna. Visst ja, den utlovade slakten av heliga kor, den tar vi med Beyond Re-Animator.

All that gore and brains to...

8 kommentarer:

mamoulian sa...

Underbart! Re-Animator är ju en av mina absoluta favoriter. Jag kan inte beskriva med ord hur jag känner för denna filmen och hur påverkat mig och format min filmsmak.

Håller med om att både effekterna och skådespeleriet av nämnda karaktärer är på topp. Gore och humor följer varandra felfritt... sen har vi ju psyko-Psychomusiken - en missförstådd hyllning till Herremans original.

Funderar om det inte var "House of R-A som inte kom av stapeln under Bush-administrationen (dålig tajming eller sammansvärjning?!).

Tycker att HPLs novell även spänner över Bride of R-A och innehåller närmast fler detaljer som återkommer i den filmen än i den första. Så de har dragit ut handlingen maximalt från novellen ändå...

Weekend Video sa...

Det var så länge sedan jag läste den novellen och precis som From Beyond tyckte jag att den hade väldigt lite med filmerna egentligen och göra. Men det löses snabbt med att man läser om dem för de är trots allt mycket bra skrivna :D

Anonym sa...

Sammanträffande, jag såg just denna utgåva igår och insåg att jag bara sett klippta versioner av filmen förut. Nu blev den ännu bättre och roligare. Speciellt i finalen (med huvudet etc., hehe. Hur kunde man klippa bort sånt? Ja ja, galna 80-tal). Klassiker!

Weekend Video sa...

Där kan man prata om sammanträffande! :D

mamoulian sa...

Jag ser det väl mer att det är detaljerna i HPLs noveller man har tagit fasta på och byggt ett större koncept av dem, inte att filmern i sig skulle vara snarlika noveller... Aha! Ulven, var har du varit hela ditt liv - Re-Animator Unrated: Äntligen!? ;-D

Weekend Video sa...

Down boy, down! ta det inte personligt nu bara för jag inte kommer ihåg novellen ;D

Magister sa...

Särskilt isolerad var inte HPL. Så fort han fick möjlighet reste han runt och besökte sina vänner (berömt är det tillfälle då han lärde känna E. Hoffmann Price och tillbringade 25 1/2h I STRÄCK med att prata med vederbörande); han hängde med sina kompisar så gott som dagligen under tiden i New York; och han skrev mellan 60 000 och 80 000 brev.

Weekend Video sa...

En kille som hade verkligen fullt upp då visst och med ett sådant schema så kan man inte varit särskilt isolerad. Tack för infon och tack för du läser här!