lördag 21 mars 2009

The Proposition - 2005




Nick Cave har skrivit manus och musik till denna annorlunda western som utspelar sig Australien. Exakt vad den handlar om tänker jag inte gå in på men titeln ger en bra hint annars. Miljöerna här är mäktiga, både nätter som dagar slås man av det makalösa fotot och landskapet. Tempot är långsamt och man får tid att sätta sig in i karaktärerna och deras alla brister. Inga hjältar här, bara svin och en ensam man som gett sig fan på att civilisera landet men lider av fruktansvärd migrän.

I rollerna ser vi tunga aktörer som Ray Winstone (The Departed, Nil By Mouth, King Arthur), Emily Watson (The Boxer, Breaking The Waves, Puch-Drunk Love), Guy Pearce ( L.A. Confidential, Memento, Ravenous), John Hurt (Alien, Hellboy 1&2) och Danny Houston ( 30 Days Of Night, 21 Grams).

Detta är ingen solskenshistoria på något vis. Allt från musiken till miljöerna är deprimerande och det finns inget hopp i sikte för mänskligheten. Den vite mannen är överlägsen och urinvånarna ska bara skjutas på fläcken. Men det händer att det går på motsatt håll och det är inga trevliga bilder som man bjuds på då. Det förekommer ett enda rejält skotthål i filmen men det glömmer man inte om man sett filmen. Tro mig och man är definitivt inte beredd på det heller.

En tung film som verkligen rekommenderas för en tung stund i soffan. Allt från den säregna musiken till de vackra miljöerna till skådespeleriet drar in en och man sitter klistrad framför rutan till den sista scenen spelats klart. En fantastisk film men inte för alla.

Inga kommentarer: