måndag 16 mars 2009

Enemy At The Gates - 2001



Tyskarnas belägring av Stalingrad får extra hårt motstånd när en ung prickskytt gör entré på spelplanen. Plötsligt ökar moralen bland det ryska manskapet samtidigt som antalet tyska officerare som dödats skjuter i taket. Tyskarna skickar in sin bästa prickskytt och en dödlig katt och råtta-lek börjar.

Välgjort till max och med flera feta scener bjuds in vi till Stalingrad. Vi får allt från massanfall till bombattacker till stora rykande ruiner till överflygande vyer av slagfälten till hamnar fulla med lik. Konstigt nog blev detta ingen succé men det beror väl på att Spielberg inte stod som regissörer och att Tom Hanks inte gick att hitta i rolllistan. I stället får vi Jude Law, Ed Harris, Rachel Weisz, Joseph Fiennes, Bob Hoskins och Ron Perlman. Ser ingen mening med att Tom Hanks behövs då med sådana skådisar.

Det är grått, skitigt och allmänt jävligt precis som man förväntar sig det är i krig. Tankarna från filmen Stalingrad är inte långt borta och det enda som egentligen skiljer dem åt är denna känns mer amerikansk och att denna visar ryssarnas sida av kriget. Nu ska denna vara baserad på den ryska prickskytten Vasilij Zajtsev som under kriget dödade 225 tyska soldater fast i filmen är det flest officerare han prickar in. Han dog den 15 december 1991 och han var inte lika snygg som Jude Law, den saken är säker.

Detta är ett mycket kompetent hantverk som jag gillar som fan. Det är välgjort och vi får se tyskarna, de meniga då, prata tyska och inte engelska. Jag tycker det ökar trovärdigheten avsevärt. Tyvärr talar alla ryssar ryska bara för det. Tempot är bra och vi bjuds på en väldigt oväntad vändning i slutet som gör att filmen reser sig ännu mer. Det är storslaget precis som det sig bör och gott om statister som kan offras för att visa det är ett krig och ingen hemvärnsövning man tittar på. Så skruva upp stereon för ljudspåret är inte det bästa och här hade det verkligen behövts ett DTS-spår och njut av en 2 timmar lång och stabil underhållning.

Mycket bra film!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om det här är en sorgligt bortglömd kanonrulle! Dessutom är det faktiskt lite svårt att inte småtorska dit på Rachel Weisz i denna.

Weekend Video sa...

Hon är aldrig fel att vila ögon på :D